Aankooptips occasions: Mitsubishi Lancer (2008-2015)

Na acht generaties heeft Mitsubishi Nederland de Lancer vorig jaar uit het programma geschrapt. Een tweedehands Lancer van het laatste model is volgens de apk- en pechstatistieken een uitstekende aankoop. Met de achtste Lancer heeft Mitsubishi de compacte middenklasser een imagoverandering gegeven. Tot die tijd was het, met uitzondering van rallyicoon Lancer Evo, een tamelijk onopvallende gezinsauto, maar de laatste Lancer is sportief gepositioneerd. Dat blijkt onder meer uit het uitstekende onderstel dat echter niet te hard is. Voorheen was de Lancer leverbaar als sedan en stationwagon, maar die laatste variant is bij ons vervangen door een vijfdeurs hatchback, genaaamd Lancer Sportback. Deze is van voren te herkennen aan een grote grille en de bijnaam ‘Ralliart’, later kreeg ook de sedan dit vooraanzicht. Ralliart is de naam van Mitsubishi’s autosport-afdeling, zoals de 'M' bij BMW voor de sportieve modellen van BMW Motorsport staat. Bij deze Lancer slaat dit op de sportieve opties en de accessoires van Ralliart. Concurrenten van de Mitsubishi Lancer zijn de Toyota Corolla, de Ford Focus en de Volvo S40.

ESP standaard

De veiligheidsuitrusting van de Mitsubishi Lancer is dik in orde. Standaard zijn zaken als ABS, ESP (bij Mitsubishi MASC genoemd) en een serie airbags (voorin, opzij en voor het hoofd) aanwezig. Bij de botsproeven van EuroNCAP behaalde de Mitsubishi Lancer de maximale score van vijf sterren.

Motoren

Het motorenaanbod van de Lancer bestaat uit viercilinder benzine- en dieselmotoren. Deze laatste zijn afkomstig van Volkswagen en leveren tussen 116 en 150 pk. Bij de benzinemotoren is dit 109 tot 143 pk met uitzondering van de sportieve variant van de hatchback, de Lancer 2.0 MIVEC Turbo met vierwielaandrijving en 240 pk. De eerdergenoemde Lancer Evo schopt het met een viercilinder turbomotor zelfs tot 295 pk. Met uitzondering van deze twee laatste sportieve versies bedraagt het gemiddeld verbruik van de benzineversies 8l/100 km. De diesels presteren 6l/100 km.

Zeer betrouwbaar

Pechgevallen met de achtste Lancer komen zo weinig voor dat er geen statistiek van enige betekenis voor beschikbaar is. Verder laten bezitters zich in fora positief uit over de betrouwbaarheid van dit model. Wel was er in 2009 een terugroepactie vanwege een mogelijk defect aan de rembekrachtiger. Kijk daarom in het serviceboekje na of vervanging hiervan heeft plaatsgevonden. Een zelfde positief beeld komt naar voren uit de apk-statistiek. Geconstateerde gebreken zoals versleten remschijven duiden eerder op een onderhoudsachterstand dan op productiefouten. De Lancer komt als een van de meest betrouwbare auto’s uit zijn klasse naar voren.

Mitsubishi Lancer occasions

Deze generatie Mitsubishi Lancer is relatief onbekend en onbemind. De Nederlandse importeur heeft het model vanwege tegenvallende verkopen uit het programma geschrapt en het aanbod op Marktplaats bedraagt dan ook een stuk minder dan enkele van zijn voornaamste concurrrenten: slechts 60 exemplaren. Prijzen starten momenteel rond de 6.000 euro. Mitsu Lancer Sportback voor pers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam