Aankooptips occasions: Opel Astra H (2004-2010)

Hoewel de hegemonie van de Opel Kadett in de compacte klasse al ver achter ons ligt behoort zijn opvolger, de Opel Astra, tot de meest bekende modellen in dit segment. Opel telt de verschillende generaties al vanaf de Kadett, vandaar dat deze derde generatie Astra officieus (om de modellen makkelijk uit elkaar te houden en bijvoorbeeld het zoeken een specifiek model te vereenvoudigen) de naam Astra H heeft. Deze Opel Astra is geleverd als vijfdeurs hatchback, vijfdeurs stationwagon, als sportieve Astra GTC (driedeurs hatchback, vanaf 2005) en als coupé-cabriolet met een stalen klapdak (Opel Astra TwinTop, vanaf 2006). Door het gebruik van hoogwaardiger materialen en een betere bouwkwaliteit heeft dit model eraan bijgedragen de problemen van de jaren negentig (vooral roest) te doen vergeten.
De Opel Astra TwinTop heeft een stalen klapdak waardoor hij ook als cabriolet gereden kan worden.

De Opel Astra TwinTop heeft een stalen klapdak waardoor hij ook als cabriolet gereden kan worden.

Facelift

Begin 2007 kreeg de derde Astra een facelift. Deze auto's zijn te herkennen aan een grille met meer chroom, gewijzigde bumpers en opnieuw vormgegeven achterlichten. Onder de motorkap paste Opel downsizing toe: kleinere motoren met meer vermogen en minder brandstofverbruik. Vanaf dat jaar verving bijvoorbeeld de 1,6-liter turbomotor met 180 pk de 2.0 Turbo met 170 pk. Op dieselgebied was de sterke 1.7 CDTi een populaire variant. Die ging vanaf 2007 van 80 pk/170 Nm en 100 pk/240 Nm (er waren twee versies) naar 110 pk/260 Nm. Ook verving Opel de handgeschakelde vijfversnellingsbak door een zesbak. Automatisch schakelen was optioneel. Een andere wijziging betrof het feit dat het eerst optioneel beschikbare roetfilter vanaf 2007 tot de standaarduitrusting behoorde.

Topmodel: de Opel Astra GTC 2.0 OPC

Het topmodel van de derde Astra was de vanaf 2005 leverbare GTC die alleen als Astra 2.0 Turbo OPC leverbaar was. Als krachtbron diende een 240 pk sterke viercilinder. Daaronder startte het aanbod benzinemotoren vanaf 75 pk voor de Astra 1.4. Het vermogen van de diesels begon bij 90 pk, oplopend tot 150 pk voor de Astra 1.9 CDTi.

Betrouwbaar en duurzaam

Bij de apk-keuringen wekt deze Opel Astra ergernis vanwege een grote kans op stuurspeling, slecht werkende remmen door overmatige slijtage van de remschijven en versleten spoorstang-uiteinden. Ook wordt melding gemaakt van elektronicaproblemen door gecorrodeerde massapunten. Dat laatste is weliswaar vervelend, maar zonder veel moeite te verhelpen. De benzinemotoren kunnen wel eens onregelmatig lopen, maar dat is na een software-update verleden tijd. Ondanks deze zaken presteert de Astra goed en staat hij bekend als betrouwbaar en duurzaam. Ook exemplaren met hoge kilometerstanden komen dankzij de verbeterde materiaalkwaliteit nog steeds goed voor de dag.

Tweedehands Opel Astra H

Wie een tweedehands Opel Astra zoekt, kan ook een van de vele concurrenten in dit overbevolkte segment overwegen. Daaronder zijn klinkende namen als de Volkswagen Golf, Ford Focus, Renault Mégane en Peugeot 307. Minder bekende tegenstrevers zijn de Honda Civic, Hyundai i30, Mazda3 en Mitsubishi Lancer. Van al deze modellen staat op Marktplaats een ruim aanbod occasions. Van de derde generatie Astra zelfs 1.250 exemplaren. wk 03 Opel Astra station