Aankooptips occasions: Porsche Cayenne (2002-2010)

Een SUV van Porsche: de eerste Cayenne betekende een revolutie voor het merk dat tot dan toe vooral bekend stond als bouwer van sportauto's als de 911. Toch was de Cayenne niet de eerste terreinauto van de beroemde fabrikant. ------ Een tweedehands Porsche Cayenne kopen? Klik hier voor het aanbod. ------ Die eer is voorbehouden aan de Porsche 597 Jagdwagen, een auto die het merk van 1953 tot 1958 in enkele kleine series heeft geproduceerd. Naar die auto zullen de wensen van kopers van een tweedehands SUV echter niet uitgaan. Dat doen ze wel naar de Cayenne, die het als model van een van dé sportautobouwers bij autoliefhebbers onder elkaar altijd goed zal doen. De Cayenne combineert dan ook de functionaliteit van een Sports Utility Vehicle met voor dit type auto sportieve rijeigenschappen. We zeggen er nadrukkelijk bij 'voor dit type auto', want hoe sportief kun je onderweg zijn met ruim 2.000 kg (vanaf 2.160 kg) en een zwaartepunt vergelijkbaar met dat van de Costa Concordia?

Geleende onderdelen

De belangrijkste concurrenten van de Cayenne zijn de Audi Q7, a href="http://www.marktplaats.nl/h/auto-s/mercedes-benz/m-klasse.html" target="_blank">Mercedes M-klasse, de BMW X5 en de Volkswagen Touareg. Allemaal bieden ze dankzij hun vierwielaandrijving weliswaar meer grip op onverhard of glad wegdek dan een tweewielaandrijver, maar in het terrein moeten ze zich al snel gewonnen geven vanwege hun niet op diepe modder toegeruste banden. Overigens is de tot 2010 gebouwde eerste generatie Cayenne (facelift in 2007) geen compleet nieuw model. Veel delen van het onderstel, de bodemplaat en enkele motoren deelt de Cayenne met concerngenoten Touareg en Q7. Een van die motoren is overigens een diesel waarmee de Cayenne de eerste Porsche personenauto (Porsche tractoren waren de eerste Porsches) met zelfontbrander is.

Ruim

In tests haalde de Cayenne als nieuwe auto goede tot zeer goede resultaten. Slechts het hoge brandstofverbruik van de topmodellen leidde tot minpunten. Verder kwam hieruit naar voren dat de Cayenne zijn inzittenden veel plaats biedt en daarbij ook nog ruim voldoende bagageruimte heeft: 540 liter tot 1.780 liter met neergeklapte achterbank. Met een serie airbags en zowel ABS als ESP, is de veiligheidsuitrusting van de Cayenne zoals je in een auto uit dit segment mag verwachten. Het model is echter nooit aan een onafhankelijke botsproef onderworpen, dus over de botsveiligheid kunnen we niet meer uitsluitsel bieden dan de resultaten van de enigszins vergelijkbare Touareg. Die haalde in 2004 de maximale score van vijf sterren bij Euro NCAP.

Motoren tot 550 pk

Het motorenaanbod van de Porsche Cayenne bestaat uitsluitend uit zes- en achtcilinders. De basis vormt de diesel met 240 pk. Daarboven loopt het aanbod uiteen van 250 tot maar liefst 550 pk waarmee spectaculaire prestaties zijn gegarandeerd. Dan over dat verbruik: het beweegt zich sowieso ver ten noorden van dat van de doorsnee gezinsauto, maar hangt daarnaast ook nog sterk af van het gewicht van de rechtervoet. In de diesel red je 9 l/100 km nog wel, maar bij de benzinemotoren bedraagt het minstens 14 l/100 km. Voor topmodel Cayenne Turbo kom je zelfs over de 30 l/100 km.

Elektronica

Ondanks zijn premium imago kent de Porsche Cayenne wel een aantal problemen. Als bestuurders een keer stil komen te staan, dan ligt dat meestal aan de uitgebreide elektronica. Al even gevoelig is de optionele luchtvering, waarvoor onderdelen ook nog eens zeer kostbaar zijn. Uit gegevens van de apk blijkt dat problemen hierbij meer aan gebrekkig onderhoud dan aan constructieve fouten liggen. Zowel het onderstel als de remmen worden door het hoge gewicht en de prestaties zwaar belast. Vooral de lagers van de achteras zijn hiervan het slachtoffer. Daarbij komt – door het voorgaande weinig verrassend – ook nog eens bovengemiddelde bandenslijtage. Tot slot valt bij exemplaren vanaf een leeftijd van vijf jaar de eenzijdige werking van de handrem op.

Tweedehands Porsche Cayenne

Voor een kostbare auto (nieuwprijzen destijds vanaf 75.000 euro) als de Porsche Cayenne staan nog veel tweedehands exemplaren op Marktplaats. Daar is keuze uit 125 Porsche Cayenne occasions. Prijzen starten bij een kleine 6.000 euro voor exemplaren met meer dan twee ton op de teller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam