Aankooptips occasions: Seat Ibiza IV (2008-2016)

Foto's van alweer de vijfde generatie Seat Ibiza zijn deze week de wereld in geslingerd. De komst van een nieuwe auto zorgt er altijd voor dat het uitgaande model wat in waarde daalt. Interessant dus voor kopers van tweedehands auto's, maar hoe zit het met de betrouwbaarheid van deze Spaanse Duitser? ----- Een Seat Ibiza occasion kopen? Klik hier voor het aanbod. ----- De Ibiza deelt zijn techniek al enkele generaties met de Volkswagen Polo. Beide modellen waren in deze generatie leverbaar als drie- en vijfdeurs hatchback waar de driedeurs versie van Seat bij deze vierde generatie voor het eerst de toevoeging SC in de modelaanduiding kreeg. Bijzonder aan de vierde Ibiza was echter dat kopers deze ook konden bestellen als vijfdeurs stationwagon, de Ibiza ST. Die auto is 18 cm langer, wat vooral ten goede komt aan de bagageruimte. In 2012 gaf Seat de vierde Ibiza een bescheiden facelift, gevolgd door een opmerkelijke tweede opfrisbeurt drie jaar later. Hierbij is vooral de techniek verbeterd. Hij kreeg nieuwe benzinemotoren en een verbeterde veiligheidsuitrusting. wk-05-seat-ibiza-st

Drie- of viercilinder

Seat heeft deze Ibiza geleverd met drie- en viercilindermotoren. Als je voor het eerst een driecilindermotor overweegt is het raadzaam bij de proefrit extra op het geluid en de trillingen van dit motortype te letten. Niet iedereen is daarvan gecharmeerd. Het vermogen van de benzineversies loopt uiteen van 60 pk (alleen leverbaar op de driedeurs SC) tot 180 pk voor het sportieve topmodel, de Ibiza Cupra. Bij de diesels bedraagt dit 75 tot 143 pk. Als motorisering raden wij de 1,4-liter benzine met 85 pk aan vanwege zijn combinatie van prestaties en een spaarzaam verbruik van 7-7,5 l/100 km. Vanaf 2010 kwam de nog interessantere 1.2 TSI op de markt. Die realiseert bij een vermogen van 105 pk ongeveer hetzelfde verbruik. Wie veel kilometers maakt, komt uit bij de TDI-motoren met 90 of 105 pk en een gemiddeld verbruik van 5-5,5 l/100 km.

Botsproeven

De veiligheidsuitrusting van de vierde Seat Ibiza is dik in orde. Standaard bestaat deze uit zes airbags, ABS met een remassistent, en gordelspanners voorin. ESP was een 595 euro kostende optie en ook voor zaken als xenonverlichting moest de koper bijbetalen. Bij de botsproeven van EuroNCAP in 2008 behaalde de Seat Ibiza de maximale score van vijf sterren. wk-05-seat-ibiza-int

Voorbeeld

Bij de apk-keuringen heeft de vierde Seat Ibiza een voorbeeldfunctie. Op geen van de hoofdonderdelen van de keuring lieten de keurmeesters wezenlijke minpunten noteren waardoor de Ibiza hier stukken beter presteert dan het gemiddelde. Als er al iets viel aan te merken, betrof dit een onderhoudsachterstand zoals verkeerd afgestelde koplampen of versleten remonderdelen. Het kan wel lonen de uitlaat goed te bekijken, want met dit onderdeel presteert de Ibiza slechts iets bovengemiddeld. Ook de wegenwacht is positief over de Ibiza, hoewel niet in de mate van de keurmeesters. Hier doet hij het redelijk goed.

Seat Ibiza occasions

Op Marktplaats staan alleen al van deze vierde generatie Seat Ibiza maar liefst 1.000 exemplaren te koop. Dit is vrijwel gelijk verdeeld over benzine en diesel, terwijl iets minder dan de helft de stationwagon betreft en vijf procent is voorzien van een automaat. Prijzen starten vanaf ruim 2.000 euro voor exemplaren met astronomische kilometerstanden. wk-05-seat-ibiza-achter ---- Kijk hier voor een auto bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam