Stamboom van de nieuwe Seat Ibiza

Vanaf deze maand staat de nieuwe Seat Ibiza bij de dealers. Het is alweer de vijfde generatie van Seats aanbod in de compacte klasse waarin auto's als de Opel Corsa, Renault Clio en Peugeot 205/206/207/208 al decennia groot zijn. Tijd om de voorgangers van de nieuwe Spanjaard nog eens af te gaan. ------- Bekijk alle Seat Ibiza occasions op Marktplaats. -------

1984-1993

Voor de overname van Volkswagen in 1986 had Seat al een eigen Ibiza ontwikkeld. De eerste generatie was gebaseerd op voorganger Seat Ronda en kwam van de hand van een beroemd Italiaans ontwerper die ook vele modellen van Alfa, Fiat, Lancia, BMW, Maserati en zelfs Ferrari op zijn palmares had staan: Giugiaro. Bijzonder was verder dat de benzinemotoren vanaf een inhoud van 1,2 liter met hulp van Porsche waren ontwikkeld. De kleinere versies en de 1.7 diesel waren afkomstig van Fiat. Kopers konden kiezen uit een drie- of een vijfdeurs hatchback. Deze eerste Ibiza kreeg in 1991 nog een facelift.

1993-2002

In 1986 nam Volkswagen Seat over. Hoewel het ontwerp opnieuw van de hand van Giugiaro kwam, was de tweede Seat Ibiza een Spaanse kloon van de derde generatie Volkswagen Polo. In eerste instantie zag het moederconcern de Ibiza als een budget-versie van de Polo, maar later ging het merk nadrukkelijk meer de sportieve kant op wat betreft het uiterlijk en de rijeigenschappen. (Meest in het oog springend daarbij zijn de Ibiza Cupra-versies, met krachtiger motoren, een sportief interieur en dikwijls voorzien van spoilers.) Dit model kreeg in 1999 een facelift. Wie zich de Ibiza ook als stationwagon denkt te herinneren, heeft gelijk. Vanaf dit model was er inderdaad een verlengde vijfdeurs variant van deze technisch verder dezelfde auto verkrijgbaar, maar dan onder een andere naam: Seat Cordoba Vario. De ‘normale’ Cordoba betrof overigens de sedanversie van de Ibiza.

2002-2008

Het zal geen verrassing zijn dat de derde Seat Ibiza de vierde Volkswagen Polo als basis had. Moederbedrijf Volkswagen had de merkimago's van de andere mainstream merken VW (degelijk, goede afwerking), Audi (premium) en Skoda (value for money) inmiddels ook op orde, waardoor deze Ibiza weer nadrukkelijk een sportiever karakter kreeg dan de Polo en het andere zustermodel, de Skoda Fabia. Wel waren er om brandstof te besparen voor het eerst ook driecilindermotoren leverbaar. Daarbij werd de Ibiza ook iets groter. De facelift-versie kwam in 2006 op de markt en ook van dit model heetten de sedan en stationwagon Cordoba (Vario).

2008-2017

De vierde Ibiza deelt zijn onderstel opnieuw met de andere concerngenoten. Nieuw is dat Seat voor dit model de stationwagon voor eerst onder de eigen modelnaam lanceerde: de Seat Ibiza ST. De driedeurs Ibiza ging voortaan als Ibiza SC (van sportcoupé) door het leven. De laatste Ibiza kreeg zowel in 2012 als in 2015 nog een facelift.

De nieuwe Seat Ibiza

Naast de Polo en de Fabia staat ook de nieuwe Audi A1 op het onderstel van de vijfde Ibiza (zie ook openingsfoto). Net als bij zijn voorganger vallen bij het nieuwste model Ibiza de scherpe lijnen op. Verder heeft Seat de driedeurs hatchback en de stationwagon geschrapt ten faveure van de vijfdeurs. Wel groeide de wielbasis flink waardoor de achterpassagiers volgens Seat 35 mm meer beenruimte hebben. Het motorengamma loopt van een 1.6 TDI met 80 pk tot een 1.5 TSI met 150 pk. Sterkere Cupra-versies komen in een later stadium.

Tweedehands Seat Ibiza

De eerste Seat Ibiza is inmiddels zo zeldzaam geworden dat hij tweedehands vrijwel niet meer te vinden is. Van alle generaties daarna staan op Marktplaats op dit moment een een kleine 2.000 occasions te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam