Review: Tesla Model X 2016 [VIDEO]

Tesla wil de wereld veroveren met zijn elektrische auto's. Het merk uit Silicon Valley probeert dat nu met de Model X, een elektrische SUV. Moet de concurrentie zich zorgen maken over deze mogelijke gamechanger ?

 De Tesla Model X is duidelijk familie van de Model S; het is in feite een verhoogde versie van Tesla's populaire sedan. Meest opvallend zijn natuurlijk de Falcon Wings: vleugeldeuren die halverwege kunnen scharnieren zodat ze, indien nodig, niet verder dan 30 centimeter buiten de koets komen. Het kan in sommige gevallen praktisch zijn, maar het systeem heeft ook zijn beperkingen, bijvoorbeeld in parkeergarages met krappe plaatsen of lage plafonds. De voordeuren openen op klassieke wijze overigens, alleen de achterdeuren gaan verticaal open. Het is in ieder geval een aandachtstrekker van formaat: overal worden we tijdens het testen aangesproken door nieuwsgierige mensen die de deuren nog eens willen zien opengaan.

Autonoom... mét handen aan het stuur

Ook wat rijeigenschappen betreft is de Model X vergelijkbaar met de Model S: een laag zwaartepunt zorgt voor relatief weinig overhang, maar het flinke gewicht (2.450 kilogram voor de Model X) zorgt ervoor dat écht sportief sturen niet interessant is. Wel interessant zijn de gadgets aan boord. Speciale vermeldingen zijn er voor de grootste voorruit ooit op een productieauto, en voor de AutoPilot. Tesla's systeem voor autonoom rijden zorgt ervoor dat je bijna niets meer hoeft te doen. Desondanks moet je wel altijd je aandacht op de weg houden, want soms interpreteert het systeem situaties echt anders dan wij zelf zouden doen. Het systeem herkent namelijk nog niet alle wegsituaties. In dat geval wordt de bestuurder middels een geluidssignaal duidelijk gemaakt dat hij de besturing moet overnemen.

Ludicrous

De door ons gereden P90D schiet in 3,4 seconden naar de honderd, maar de P100D doet dat nog 0,3 seconden sneller. Prijzen van de Model X beginnen bij 87.800 euro voor de 60D; de door ons gereden P90D met Ludicrous Mode is vanaf 133.500 euro leverbaar. ---- Benieuwd of je voor een redelijke prijs een tweedehands Tesla kunt kopen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam