Aankooptips occasions: Toyota Prius III (2009-2015)

Toyota introduceerde de hybridetechniek bij het grote publiek met de introductie van de Prius. Vooral de fiscale voordelen zorgden voor het succes van dit model in ons land. Er rijden er inmiddels veel van rond, we zijn in de showrooms bij de dealer intussen al aanbeland bij de derde generatie. Dat betekent dat er een groot aanbod aan occasions is, zeker interessant voor de particuliere koper. Maar dan moet je niet teveel sportieve aspiraties hebben, een scheurijzer is de Prius niet. Ook als je er graag met de caravan op uit trekt kun je beter een andere keuze maken, er mag namelijk niets achter. Als je daar allemaal geen boodschap aan hebt, is de Prius een zuinig, betrouwbaar en comfortabel alternatief voor een reguliere middenklasser. Bekijk alle Toyota Prius occasions op Marktplaats.

Praktijkverbruik

Heel zuinige rijders halen 1 op 25 of meer, maar dan moet je een sport ervan maken om zo zuinig mogelijk te rijden. Het gemiddeld verbruik bij mensen met een tankpas van de zaak is 1 op 17 en op spritmonitor - een Duitse website met werkelijke verbruikscijfers - is het gemiddelde verbruik 1 op 19. De Prius scoort een minder goed verbruik op lange afstanden met hogere snelheid. Dan is een moderne diesel nog altijd in het voordeel.

Aandachtspunten

De Prius is een uiterst betrouwbare auto, waaraan eigenlijk niets structureel kapotgaat. Er zijn slechts een paar kleine dingetjes om op te letten, veelal samenhangend met de elektronica of de hybridetechniek: Het helemaal leeg rijden van de tank bij een Prius is geen goed idee: soms moet de computer dan gereset worden en in extreme gevallen moet de accu extern worden bijgeladen. Het komt wel eens voor dat het digitale dashboard uitvalt, dan moet er een printplaat vernieuwd worden. De batterijen gaan heel lang mee - 300-400.000 kilometer is geen uitzondering - maar zodra de accu op leeftijd raakt (ouder dan 10 jaar) dan kan deze defect raken. Vervangen kost in Nederland ongeveer 1.800 euro.

Tweedehands Toyota Prius

Op Marktplaats zijn ruim 200 exemplaren van deze derde generatie Toyota Prius te vinden. Bijna een kwart van de Priussen is wit, maar het merendeel is grijs. Ruim 70% beschikt over een navigatiesysteem, bijna de helft heeft parkeersensoren en in ongeveer een kwart van de exemplaren kan genoten worden van lederen bekleding. Prijzen beginnen iets onder de 6.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam