Aankooptips occasions: Toyota Yaris II (2005-2011)

Het jaar 2005 markeerde de komst van de tweede generatie Toyota Yaris. De kleine (want slechts 3,79 m lange) Japanner was leverbaar als drie- en vijfdeurs hatchback. Klik hier voor alle Toyota Yaris occasions. De Yaris groeide flink: vergeleken met de eerste generatie was hij veertien centimeter langer. De extra lengte heeft Toyota gebruikt voor een zeer praktische eigenschap. Door toepassing van een verschuifbare en in delen neerklapbare achterbank, kunnen de gebruikers al naar gelang hun behoefte kiezen voor meer beenruimte of een groter laadvolume. Noemenswaardig is verder dat Toyota begin 2009 een bescheiden facelift doorvoerde.

Motoren

Voor de aandrijving van de Yaris had Toyota een serie drie- en viercilinder benzinemotoren beschikbaar. Het aanbod liep van een 1.0 twaalfklepper (de enige driepitter) met 69 pk tot de Yaris 1.8 TS met 133 pk. Dit sportieve topmodel was er vanaf 2007. Kilometervreters deden het met de Yaris 1.4 D-4D (90 pk). Een goede motorkeuze is de 1,3-liter benzine met 87 pk. Die zorgt voor een gemiddeld brandstofverbruik van 6 tot 6,5 l/100 km. De krachteloze en minder soepel draaiende driecilinder is niet veel zuiniger. De dieselmotor liet een verbruik van slechts 5 l/100 km noteren. Zowel de benzineversies als de diesel waren leverbaar met een handgeschakelde vijfversnellingsbak of een vijftraps automaat.

Veiligheid

Destijds haalde de Toyota Yaris als eerste auto in zijn segment de hoogste score van vijf sterren in de botsproeven van EuroNCAP. Dit was onder meer te danken aan de hoeveelheid standaard airbags, maar liefst negen, waarvan de knie-airbag in deze klasse bovendien een primeur was. ESP was op het basismodel niet standaard, maar op meer complete uitrustingsniveaus wel of tegen meerprijs verkrijgbaar.

Goede kwaliteit

Uit de monitoring van apk's komt de Yaris met minder mankementen dan gemiddeld naar voren. Als de keurmeesters überhaupt wat vonden, betrof dat vaak slijtagedelen als de remmen. Soms zweten de motoren door ondichte pakkingen. De wegenwacht heeft helaas een iets ander, maar nog steeds behoorlijk oordeel. Op het gebied van pechgevallen presteert de tweede Yaris gemiddeld tot goed, maar duidelijk minder dan zijn voorganger.

Toyota Yaris occasions

Wie op zoek is naar een tweedehands Toyota Yaris vindt op Marktplaats 550 exemplaren. Prijzen starten net onder de 3.000 euro. Concurrenten van de Toyota Yaris zijn onder meer de Volkswagen Polo, de Opel Corsa, Renault Clio, Suzuki Swift en de Nissan Micra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam