Aankooptips occasions: Volkswagen Touran (2006-2010)

De Volkswagen Touran is een van de best verkopende midi-MPV's. De voorwielaandrijver is gebaseerd op de Volkswagen Golf en biedt plaats aan vijf of zeven personen. De Touran kwam in 2003 al op de markt, maar kreeg in 2006 zo'n ingrijpende facelift dat we er een aparte Aankooptips aan wijden. In 2010 volgde opnieuw een flinke model-update, waarna Volkswagen pas in 2015 een volledig nieuw ontwikkelde Touran introduceerde. Het model dat in 2003 op de markt kwam was gebaseerd op de Volkswagen Golf V. De grootste verandering met de facelift van 2006 betrof het front. Dat is bij de vernieuwde Touran herkenbaar door toevoeging van een chromen grille, die ook andere Volkswagens uit die tijd siert, en vervanging van de rechthoekige koplampen door exemplaren met een ronding in de vorm. Daarnaast kreeg het model nieuwe achterlichten, aangepaste bumpers, nieuwe kleuren voor het interieur en de 1.4 TSI uit de Volkswagen Golf. In 2007 introduceerden de Wolfsburgers bovendien de Volkswagen Cross Touran, een Touran met een iets hogere bodemvrijheid en kunststof lijsten rondom voor een avontuurlijke uitstraling. Hierdoor wekte dit model de indruk van vierwielaandrijving, maar dat ontbrak, waardoor je er in het terrein eigenlijk net zo veel (of weinig) mee kunt als met een Touran zonder uiterlijk vertoon.

Veelzijdig interieur

Het interieur van de Touran is veelzijdig en variabel. De maximale inhoud van de bagageruimte bedraagt een flinke 2.000 liter. Daarnaast zijn de drie stoelen van de tweede zitrij ieder afzonderlijk verschuifbaar en verwijderbaar. De twee zittingen van de optionele derde zitrij kunnen in de bodem worden weggeklapt. Het omklappen, verschuiven en omvouwen van de stoelen functioneert ook bij oudere modellen nog steeds uitstekend. De oppervlakken van de toegepaste materialen doorstaan de tand des tijds minder goed. De kunststof delen zijn gevoelig voor krassen en de zachte lak van bijvoorbeeld de deurgrepen en de spaken van het stuur bladdert bij vrijwel alle oudere Tourans af.

Bekende techniek

De benzine- en dieselmotoren zijn allemaal bekenden uit de rekken van Volkswagen. De viercilinders hebben vermogens van 105 tot 170 pk en er is een 2,0-liter-variant op aardgas, de EcoFuel, met 109 pk. De motoren zijn betrouwbaar, krachtig en zuinig. Als versnellingsbak is DSG in de Volkswagen Touran geliefd. Deze transmissie met dubbele koppeling maakt accelereren vrijwel zonder onderbreking mogelijk en bespaart ongeveer 0,5 l/100 km brandstof. Aan te raden motorvarianten zijn – voor kilometervreters – de zuinige 2.0 TDI met 140 pk en DSG (gemiddeld verbruik ongeveer 7 l/100 km), en voor wie de voorkeur geeft aan benzine is de 1.4 TSI een goede keuze. Dankzij toepassing van een turbo en een compressor levert die 140 of 170 pk. Deze verbruikt gemiddeld ongeveer 8,5 l/100 km.

Veiligheid

Veiligheid wordt bij de Touran met hoofdletters geschreven. Volkswagen leverde ESP standaard en iedere Touran heeft minimaal zes airbags. De botsproeven van EuroNCAP werden bovendien beloond met de maximumscore van vijf sterren.

Betrouwbaarheid

Uit de apk-statistieken komt de aanvankelijk middelmatig presterende Touran bij hogere kilometerstanden, vergeleken met zijn concurrenten, juist als steeds betrouwbaarder naar voren. Zijn zwakke plekken zijn lagers in de wielophanging, de rubberen manchetten van de aandrijfas en de vaak defecte hoogteverstelling van de koplampen. De toegepaste bescherming tegen roest doet ook bij oudere modellen zijn werk nog goed. De dieselmotoren vallen vanwege defecte motorelektronica bij de apk nog al eens door de mand bij de uitlaatgasmetingen.

Volkswagen Touran occasions

Wie op zoek is naar een tweedehands Volkswagen Touran van de eerste facelift kan bij Marktplaats kiezen uit meer dan 300 exemplaren. Prijzen starten bij zo'n 3.500 euro voor exemplaren met extreem hoge kilometerstanden (meer dan 300.000 km). Als je op zoek bent naar een gebruikte Volkswagen Touran kun je ook een van zijn concurrenten overwegen, de Opel Zafira, de Citroën C4 Picasso en de Renault Mégane Scénic. wk 13 VW Touran achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam