Schatkamer Marktplaats: Volkswagen Passat B1 uit 1973

Autoliefhebbers zijn dromers. Niets zo leuk als verdwalen in de auto-advertenties op Marktplaats en fantaseren over het kopen van een speciale auto. In deze serie belicht ik regelmatig een vondst uit de schatkamer die Marktplaats is. Dit keer een bijzondere Volkswagen Passat. Deze in flitsend oranje gespoten Volkswagen Passat is er een van de eerste generatie. Zoals de adverteerder terecht aangeeft een uniek exemplaar, want de Passat B1 zien we al vele jaren niet meer rijden.

Geen import

Een andere bijzonderheid is het feit dat dit een origineel in Nederland geleverde auto betreft. In de tijd dat oldtimers tot 25 jaar nog belastingvrij waren, zijn ontzettend veel auto's van vooral Duitse merken vanuit ons oostelijk gelegen buurland geïmporteerd. Nu is er met geïmporteerde auto's op zich niets mis, mits de historie bekend is en de kilometerstand daaruit valt af te leiden. Vaak ontbreekt het hier bij dergelijk oude modellen echter aan en dat is de reden waarom een origineel in ons land geleverde auto vaak te prefereren is.

Derde bezitter

Een afgestempeld onderhoudsboekje en/of oude facturen zijn bij auto's van deze leeftijd ontzettend zeldzaam. Bij deze Passat zitten ze dan ook niet, maar wat voor deze auto spreekt is dat de historie met wat moeite nog is na te gaan. Zo weet de eigenaar te vertellen dat hij nog maar de derde bezitter is. De tweede was een heer die de auto waarschijnlijk een jaar of twintig heeft gehad en hem in die periode in ieder geval één keer heeft gerestaureerd. Deze liefhebber bedong bij het kopen van zijn volgende auto in 2005 dat de verkopende garage (een VW servicedealer in het midden van het land) de Passat in de showroom zou zetten om te bewaren. Daar stond hij totdat de huidige eigenaar hem in 2010 kocht. Na zes jaar genieten heeft hij de tijd niet om de 'plekjes' (hij begint hier en daar wat roesten, zie advertentie) die de auto inmiddels heeft, de juiste zorg te geven. wk 11 VW Passat achter-2

Giugiaro

De Volkswagen Passat zag in 1973 het levenslicht, dus dit oranje exemplaar is van het eerste productiejaar. Hij is gebaseerd op de Audi 80 die een jaar eerder zijn opwachting had gemaakt. De Italiaanse ontwerper Giugiaro (die ook een hele reeks Alfa's, enkele BMW's, een serie Fiats, Seats, Renaults, Toyota's en Maserati's op zijn naam heeft staan) tekende voor het zich van het zustermodel onderscheidende ontwerp. Er waren vijf carrosserievarianten: een twee- en vierdeurs sedan, een drie- en vijfdeurs hatchback en een vijfdeurs stationwagon. In 1978 kreeg de eerste Passat een facelift en twee jaar later kwam zijn opvolger op de markt.

Geen wegenbelasting

Belastingvrij rijden geldt sinds 1 januari 2014 alleen nog voor oldtimers van 40 jaar oud. Dat maakt deze Passat interessant voor bestuurders die de schatkist liever niet spekken. De 1.5 is met 75 of 85 pk (toen differentieerden ze ook al met verschillende vermogens uit hetzelfde blok) de op één na sterkste motorisering. De kracht wordt via een handgeschakelde vierversnellingsbak op de voorwielen overgebracht. Deze Passat is door het oeroude model en de opvallende contemporaine kleur een auto die het verdient om nog lang van genoten te worden, zowel door zijn nieuwe eigenaar als de overige weggebruikers. wk 11 VW Passat voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam