Volkswagen Passat Auto van het Jaar 2015

De Volkswagen Passat is uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2015. De middenklasser won met ruime voorsprong van de andere genomineerde modellen, waaronder de BMW 2-serie Active Tourer, de Citroën C4 Cactus en de Mercedes C-klasse. De uitslag van de verkiezing is bekend gemaakt in Genève, net voor de opening van de autosalon, een van de belangrijkste autobeurzen ter wereld. De uitslag is bepaald door 58 Europese autojournalisten uit 22 landen. Zij hebben in 2014 een shortlist van 34 auto's opgesteld waaruit zeven genomineerden zijn voortgekomen. Naast bovengenoemde vier modellen bereikten ook de Ford Mondeo, de Nissan Qashqai en de Renault Twingo de finale. Vorig jaar won de Peugeot 308, dit jaar viel de eer te beurt aan de Passat.

VW wint voor derde keer in zes jaar

Het is al de derde keer in zes jaar dat de fabrikant de titel in de wacht weet te slepen. In 2010 won de Volkswagen Polo en drie jaar later had de Volkswagen Golf de hoogste eer. In hoeverre de consument zich door de jaarlijkse verkiezing laat leiden, is moeilijk te zeggen, maar het winnende merk is ongetwijfeld altijd blij met de gratis publiciteit.

Niet bijster vernieuwend

De winst van de Passat is best opvallend, omdat het model niet bijster vernieuwend is. Niet dat dit criterium hoger wordt gewaardeerd dan andere kenmerken, maar de jury zag er kennelijk geen heil in de eerste voorwielaandrijver van BMW, het gewaagde aandrijfconcept van de Renault Twingo (driecilindermotor achterin) of het futuristische ontwerp van de Citroën C4 Cactus (met beschermende 'airbumps' op de carrosserie) te belonen.

Veel binnenruimte

Het behoudende karakter van de nieuwe Passat is door de jury beloond. Het ontwerp is meer een evolutie dan een revolutie en ook op technisch gebied biedt de Passat weinig verrassingen. Toch is de jury enthousiast. Het collectief noemt het ontwerp van de Passat als een van zijn sterke punten, evenals de bouwkwaliteit, de grote hoeveelheid binnenruimte en enkele technische innovaties zoals het zogenaamde Trailer Assist. Dit systeem assisteert de bestuurder als deze met een aanhanger achteruit moet rijden.
vwback

De Volkswagen Passat en Passat Variant zijn uitgeroepen tot Europese Auto van het Jaar 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam