Een youngtimer als tweedehands auto

Door het toegenomen aantal ZZP-ers ontstaat er steeds meer vraag naar youngtimers. De autohandel speelt hier handig op in met in dit soort tweedehands auto's gespecialiseerde bedrijven. Zij bieden hun vondsten vervolgens aan op Marktplaats wat het zoeken aanzienlijk vergemakkelijkt. Youngtimers zijn auto's vanaf vijftien jaar oud. De belastingdienst biedt ondernemers op auto's vanaf deze leeftijd aanzienlijk financieel voordeel doordat de bijtelling van 35 procent slechts wordt gerekend over de economische waarde. Die bedraagt van een dikke BMW of Mercedes na vijftien jaar nog slechts een fractie van de nieuwprijs. Bovendien kan de ondernemer de auto gewoon als gezinsauto gebruiken, terwijl alle gemaakte kosten (brandstof, verzekering, onderhoud en reparatie) van de belasting kunnen worden afgetrokken.

Rijk aanbod occasions

Om een indruk te geven van het rijke aanbod occasions op Marktplaats dat voor een youngtimer door kan gaan, hebben we een zoekopdracht uitgevoerd. We zijn kritisch en gaan ervan uit dat een beginnend ondernemer voor zijn eerste auto niet meer dan 10.000 euro wil uitgeven en dit ook nog eens aan een exemplaar met maximaal 150.0000 kilometer op de klok. Als de stevige nieuwprijs voor een 'dikke' auto toch niet betaald hoeft te worden, is een krachtige motor bovendien een leuke en comfortabele bonus, dus vinken we minimaal 151 pk aan. En omdat we niet weten hoeveel kilometer de ondernemer wil gaan rijden, kiezen we voor zowel benzine als diesel. Als criteria hebben we verder 4-5 portieren aangehouden. Het resultaat van deze zeer specifieke zoektocht levert nog altijd ruim 100 occasions op. Populaire youngtimermerken als Audi, BMW en Mercedes zijn in het resultaat oververtegenwoordigd, daarom pakken we nu eens enkele minder voor de hand liggende merken.

Volvo V70 XC

wk 01 Volvo V70 XCVoor wie in alle comfort lange afstanden wil afleggen, levert onze zoekopdracht enkele Volvo's S80 op, maar deze V70 XC beantwoordt wel aan erg veel van de huidige trends (stationcar, ruig uiterlijk). De vijfcilinder motoren van Volvo uit deze periode zijn ijzersterk, getuige ook de kilometerstanden van tweedehands Volvo's op Marktplaats. Het is overigens een Amerikaanse uitvoering, dus ga voor aanschaf de historie na, zodat je zeker weet dat de kilometerstand klopt.

Jaguar XJ

wk 01 Jag XJVoor de auto-connaisseur heeft ook Jaguar meerdere modellen die aan onze eisen voldoen, waaronder de Jaguar S-Type. Deze in chique donkergroen gespoten Jaguar XJ (achterwielaandrijving), het model met de klassieke look, is er een om verliefd op te worden. Het blijft echter wel een Jaguar, wat betekent dat de bouwkwaliteit minder is dan die van bijvoorbeeld de Duitse concurrentie. Dit uit zich bijvoorbeeld in een grotere kans op elektronische storingen. Het loont dan ook om een aankoopkeuring uit te laten voeren als je zelf niet genoeg verstand van auto's hebt. Waar de genoemde concurrentie in ieder geval een puntje aan kan zuigen, is het uiterlijk. Met een XJ kom je als ondernemer in stijl bij je klanten aan.

Lexus GS 300

wk 01 Lexus GS 300De zoektocht levert ook meerdere resultaten op van Lexus, het luxemerk van Toyota. Zowel de IS 200 (de concurrent van de BMW 3-serie) als de Lexus GS 300 (de tegenhanger van de BMW 5-serie). Deze achterwielaangedreven GS heeft een zeer aantrekkelijke kilometerstand en kan gezien de betrouwbaarheid van het Japanse merk nog voor vele jaren rijplezier zorgen. Voor wie exclusiviteit belangrijk vindt, zit je met een Lexus GS 300 ook wel goed: ze zijn vrijwel net zo zeldzaam als een Ferrari.

Land Rover Freelander

wk 01 Land Rover FreelanderMet de gestegen populariteit van SUV's zijn er vast ook gegadigden voor deze Land Rover Freelander. Het gedistingeerde terreinautomerk werd met de introductie van dit model bereikbaar voor een groter publiek. Als je het op een feestje over je SUV hebt, klinkt het toch net even lekkerder dat je kunt zeggen dat je een Land Rover rijdt in plaats van concurrentie als een Volkswagen (de Tiguan) of een Kia (Sorento).

Saab 9-3

wk 01 Saab 9-3Ook Saab, het merk dat inmiddels helaas de geschiedenisboeken is ingegaan, levert enkele resultaten op, waaronder de 9-5. Deze in opvallend rood gespoten Saab 9-3 springt er echter uit. Omdat de carrosserie geen chroom heeft, staat deze uitgesproken kleur steengoed. De onderdelenvoorziening zit met dit uit de GM-tijd (Opel) afkomstige model voorlopig nog wel goed en Saab-specialisten zijn er in ons gelukkig ook voldoende.