10 goedkope auto’s als occasion: waar let je op? (deel 1)

Met een nieuwprijs van 11.500 euro is de Dacia Sandero de goedkoopste gezinsauto. Een Sandero occasion van een jaar of drie oud heb je al vanaf zo'n zes mille, maar hoe zit het met zijn kwaliteit en die van enkele andere goedkope modellen? Om daar achter te komen hebben we de pechstatistieken van de Duitse wegenwacht (de ADAC) en de apk-gegevens van de TÜV en de Dekra geanalyseerd. Omdat we toch in de statistieken van drie jaar oude auto's mochten neuzen, hebben we meteen de gegevens van negen andere goedkope tweedehands auto's erbij gepakt. Dit zijn onder meer de Fiat Panda, de Ford Ka, de Suzuki Swift en de Seat Ibiza.

Gegevens combineren

Wat in ieder geval opvalt, is dat de ADAC enerzijds en de TÜV en de Dekra anderzijds soms met uiteenlopende waarderingen voor hetzelfde model komen. Dat zit hem in het feit dat de ADAC alleen gegevens heeft van pechgevallen, terwijl de andere twee organisaties mankementen opnemen die bij de apk naar voren komen. Auto's die niet of nauwelijks pech hebben, komen niet noodzakelijkerwijs zonder kleerscheuren door een keuring en vice versa. Hieronder halen we alvast drie modellen door de mangel, in deel 2 volgt waar je bij aankoop van zeven andere tweedehands budgetauto's op moet letten.

Dacia Sandero

wk 07 Dacia Sandero De Dacia Sandero staat symbool voor een complete voertuigcategorie: die van de goedkope gezinsauto's. Één op de negen Sandero's komt na drie jaar echter niet door de eerste apk. TÜV en Dekra melden veel potentiële problemen: de wielophanging, de besturing, de verlichting, de uitlaat en olielekkage, de lijst is lang. Bij de wegenwacht valt de Sandero niet negatief op, wat misschien ook iets zegt over de berijders: die laten zich niet zo snel uit het veld slaan.

Dacia Duster

Met een nieuwprijs van 17.000 euro is de Dacia Duster de goedkoopste SUV. Prijzen voor drie jaar oude occasions starten vanaf 9.000 euro. De Duster presteert beter dan zijn zustermodellen van Dacia, maar laat voor aanschaf wel de aandrijfassen controleren op overmatige slijtage. Zelf kun je letten op het functioneren van de verlichting en de (roestige?) uitlaat. De wegenwacht heeft vanwege zijn jonge leeftijd nog te weinig pechgegevens over dit model.

Fiat Panda

wk 07 Fiat Panda De Fiat Panda is zonder twijfel de klassieker onder de goedkope auto's (nieuwprijs vanaf 9.000 euro). Drie jaar oud vind je dit aaibare model al vanaf 4.000 euro. De Panda heeft de roestproblemen van zijn voorganger nog niet, maar valt bij de apk negatief op door olielekkage, kapotte assen, gebroken veren, defecte schokdempers en kapotte remleidingen. Controleer voor aankoop ook de uitlaat, want die laat het maar liefst acht keer zo vaak als gemiddeld afweten. Pech onderweg overkomt de Panda-rijder echter zelden en dan alleen door een lege accu. In deel 2 van '10 goedkope auto's als occasion' bespreken we modellen van Ford, Seat, Nissan, Suzuki en Honda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam