Aankooptips occasions: Volvo XC90 (2002-2014)

Na twaalf jaar heeft Volvo het eindelijk aangedurfd de opvolger van de XC90 te introduceren. Daarmee is de waardevaste XC90 ineens een stuk aantrekkelijker voor kopers van een tweedehands SUV. Vanwege zijn lange levenscyclus kreeg de XC90 twee keer een facelift, in 2006 en in 2011. Concurrenten van de Volvo XC90 zijn de BMW X5, de Mercedes M-klasse, de Volkswagen Touareg en de Audi Q7. De Volvo XC90 is weliswaar het topmodel van de Zweedse fabrikant, maar de eerste generatie was gebaseerd op diverse techniekcomponenten van andere Volvo's. Het karakter van de Volvo XC90 is eerder comfortabel dan sportief. Dat eerste kwam uit tests naar voren als een groot pluspunt, maar de besturing werd daarin tevens als wat vaag bekritiseerd. Een van de opties van de Volvo XC90 was een derde zitrij, waarmee de XC90 plaats biedt aan zeven personen. De inhoud van de kofferbak loopt uiteen van 483 tot 1.837 liter bij neergeklapte achterbank. Een forse SUV als de Volvo XC90 is ideaal voor het trekken van een aanhanger en de XC90 mag tot 2,2 ton trekken. Voor ruig terrein is deze Volvo ondanks zijn avontuurlijke uitstraling echter niet geschikt.

Veiligheidsniveau

Zoals van het in veiligheid gespecialiseerde Volvo verwacht mag worden, is de veiligheidsuitrusting van de XC90 dik in orde. Naast ABS en airbags voorin, zij-airbags en hoofdairbags is ook het anti-slip-systeem ESP standaard. Daarnaast worden inzittenden extra beschermd met veiligheidssystemen die de kans op letsel bij botsingen van achteren en van opzij moeten verminderen. Geheel volgens verwachting behaalde de Volvo XC90 bij de botsproeven van EuroNCAP de hoogste score van vijf sterren.

Hoog verbruik

De Volvo XC90 is geleverd met vijf-, zes en achtcilindermotoren. Het dieselaanbod bestaat uit vijfcilinder turbomotoren met vermogens van 163 tot 200 pk. Twee derde van de Volvo XC90 occasions op Marktplaats bestaat uit deze varianten. Het vermogen van de benzinemotoren begint bij 210 pk, en eindigt bij 315 pk voor het topmodel, de Volvo XC90 V8. Deze versie is eind 2010 geschrapt, omdat de in samenwerking met Yamaha ontwikkelde motor niet aan de Euro 5-emissienorm voldeed. Bij een forse SUV als deze mag het geen verrassing zijn dat het verbruik aan de hoge kant is. De benzinemotoren hebben gemiddeld 15 l/100 km nodig, de diesels zitten op tweederde daarvan.

Weinig pechgevallen

De wegenwacht is goed te spreken over de betrouwbaarheid van de grote SUV van Volvo, wat zich uit in weinig pechgevallen. Slechts bij de dieselmotoren is een kanttekening geplaatst. Als de motor opvallend rookt en minder trekkracht heeft, is de luchtmassameter kapot. De afwerking van de XC90 is dik in orde. Het interieur is bekleed met hoogwaardige en slijtvaste materialen. Een uitzondering zijn de portierrubbers die nogal eens los kunnen zitten waardoor lekkage optreedt. Voel daarom of de vloerbekleding overal goed droog is.

Slijtage aan onderstel

Bij de apk-keuringen ziet het er iets minder rooskleurig uit, want hier haalt de XC90 slechts een middelmatige score wat voor de betrouwbaarheid overigens nog steeds dik in orde is. Opvallend zijn olie lekkende stuurbekrachtigingspompen, maar het onderstel van de grote Volvo heeft het met de 2,2 ton wegende auto pas echt zwaar. Speling op de besturing is hiervan een gevolg. Daarnaast ontstaan ongelijkmatig afgesleten banden door een verkeerde sporing. De handrem van de XC90 kan bovendien eenzijdig of slecht werken. Ook de snelheid waarmee de remschijven slijten springt in het oog. De uitlaat tenslotte kan na een jaar of vijf al gaan roesten.

Conclusie

Met het arriveren van het nieuwe model zullen de doorgaans vrij stabiele prijzen van Volvo XC90 occasions een stapje naar beneden doen. Goed nieuws voor wie in dit segment op zoek is naar een tweedehands SUV, want de XC90 is een goede koop. Zijn pluspunten zijn het rijcomfort, de hoogwaardige afwerking, het veiligheidsniveau en de betrouwbaarheid. Minpunten zijn er ook in de vorm van het hoge gewicht dat een flink verbruik tot gevolg heeft en bovendien voor bovenmatige slijtage van bepaalde onderdelen in het onderstel en de besturing zorgt. Op Marktplaats is de tweedehands Volvo XC90 met zo'n 160 exemplaren goed vertegenwoordigd. Prijzen starten momenteel vanaf een kleine 6.000 euro. wk 27 Volvo XC90 achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam