Winterbanden: nu wel!

Koning Winter komt eraan. Althans: de kans dat de maanden december, januari en februari nu wél koud en glibberig worden is een stuk groter na de afgelopen twee ‘winters’. Tijd voor een goede voorbereiding op de nu meer waarschijnlijke gladheid… Tijd voor winterbanden!

Gladheid op komst?

De winter van 2013/2014 was eigenlijk geen winter. Er waren helemaal geen ijsdagen: dat zijn dagen waarop de temperatuur de hele dag onder 0 graden blijft. Afgelopen winter (2014/2015) hadden we er daar welgeteld één van, terwijl een winter er normaal gesproken zeven telt, blijkt uit gegevens van het KNMI. Statistisch gezien is de kans op een normale winter na afgelopen twee jaar groot. Het kan dus zomaar zijn dat het de komende maanden echt wel weer ijspegel-, schaats- en sleetjesweer wordt. Automobilisten, wees daarom gewaarschuwd: het neemt naast de nodige krabsessies natuurlijk ook weer verraderlijke gladheid met zich mee.

Tienduizend sets

Dé voorbereiding op spekgladde wegen zijn de winterbanden. Door gebruik van zachter rubber en een aangepast profiel bieden ze betere grip. Om die reden sta je op sneeuw gemiddeld meer dan twee keer sneller stil bij een noodstop dan met zomerbanden, aldus brancheorganisatie Vaco. In meerdere Europese landen (zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) zijn ze inmiddels verplicht.
Remmen op sneeuw met 50 km/h? Op winterbanden sta je gemiddeld na 25 meter stil: bij zomerbanden is dit 53 meter. (bron: Vaco)

Remmen op sneeuw met 50 km/h? Op winterbanden sta je gemiddeld na 25 meter stil: bij zomerbanden is dit 53 meter. (bron: Vaco)

Nieuw zijn winterbanden volop leverbaar. Voor elk type auto en in zo’n beetje iedere maat is wel een geschikte set te vinden. Ook tweedehands is er ruim keus: er staan nu meer dan 10.000 sets winterbanden te koop op Marktplaats. Daarvan is ongeveer 10% nieuw en de rest gebruikt. Veel winterbanden staan bovendien te koop in combinatie met een wiel. Mits je passende exemplaren vindt bij jouw auto, is dit een stuk eenvoudiger te monteren.
Ga je voor losse winterbanden of zoek je er meteen een set wielen bij?

Ga je voor losse winterbanden of zoek je er meteen een set wielen bij?

A-merken echt beter

Of je nu voor nieuwe of gebruikte banden gaat: kies voor kwaliteit. Wat dat betreft wijst het jaarlijkse onderzoek van de ANWB in de juiste richting. Dit jaar testte de bond meer dan dertig nieuwe banden op onder meer slijtage, verbruik en geluidsniveau. De focus lag daarbij op banden voor compacte stadsauto’s (zoals de Volkswagen Up! en Hyundai i10) en middenklassers (zoals de VW Golf en Citroën C4 Cactus). Grote winnaars in de test zijn de a-merken Goodyear en Continental. De testmeesters zijn minder te spreken over banden van de minder bekende merken, zoals Mentor, Linglong en Avon. Vooral op nat wegdek presteren die onder de maat. Een goed scorende band is wel duurder. Zo kost de beste band voor een middenklasser 110 euro per stuk, de minste is 85 euro.
Een van de winnaars uit de winterbandentest van de ANWB: de Continental WinterContact TS 850.

Een van de winnaars uit de winterbandentest van de ANWB: de Continental WinterContact TS 850.

Wacht niet te lang

Voor menig automobilist is het een bekend tafereel: je stelt het wisselen van de banden uit tot het echt koud en glad is. In de afgelopen twee winters werkte dit prima. Velen lieten de winterbanden links liggen, want het was toch nauwelijks glad. Omdat het de uitzonderingen zijn die regel bevestigen, is een echte winter nu zeer aannemelijk. Daarom raden we je aan om je dit jaar goed voor te bereiden. Immers: als je wacht met wisselen tot de echte koude er is, ben je eigenlijk te laat. Op sommige plekken is het dan al glijden geblazen. De bandenspecialist is daarbij tegen die tijd waarschijnlijk volgeboekt, want iedereen wil op hetzelfde moment opeens winterbanden onder de auto. Bovendien zijn door de run die erop ontstaat de winterbanden mogelijk minder goed leverbaar. Op zondag 25 oktober start officieel de wintertijd. Onze tip: zet op de maandag daarna (de 26e) “Bandenwissel plannen!” in de agenda. Fijne winter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam