Je auto verkopen, deel II: Het verkoopklaar maken

Na een flinke poetsbeurt ziet ook deze bijna achttien jaar oude Opel Astra er weer piekfijn uit.
Als je een nieuwe auto hebt gekocht, wil je de oude zo snel mogelijk verkopen. Hoe ga je daarbij het best te werk? Een verslag in meerdere delen met alle tips en tricks.

Deel II, het verkoopklaar maken van je auto.

Het verkoopklaar maken bestaat ruwweg uit twee delen: zorgen dat alle documenten in orde zijn en de auto zo mooi mogelijk presenteren.

Kentekencard

Absoluut noodzakelijk om je auto te verkopen is het complete kentekenbewijs. Eigenaren van auto's gekocht na 1 januari 2014 hebben daarbij het nieuwe kentekenbewijs op bankpasformaat gekregen, de zogenaamde kentekencard. Dit vervangt het papieren kentekenbewijs dat bestond uit deel 1A (het voertuigbewijs) en deel 1B (het tenaamstellingsbewijs). Deel 2 (het overschrijvingsbewijs) moest de eigenaar thuis goed opbergen en raakte om die reden nogal eens kwijt. In plaats van deel 2, het overschrijvingsbewijs, ontvangt een nieuwe eigenaar nu bij het kentekenloket een deel van een tenaamstellingscode (het andere deel van de code wordt opgestuurd), het voertuigbewijs en een overschrijvingsbewijs. De kentekencard wordt opgestuurd door de RDW.

Onderhoudshistorie

Op het gebied van papierwerk is het verder handig om het laatste apk-keuringsrapport paraat te hebben. Hierop staan ook zaken die bij een volgende apk-keuring wellicht aan vervanging toe zijn. Noodzakelijk voor het achterhalen van de apk-datum is het rapport niet, omdat deze op de site van de RDW eveneens is na te gaan door het kenteken in te vullen. Bedenk ook dat een zo compleet mogelijke onderhoudshistorie een auto altijd meerwaarde geeft. Bewaar daarom rekeningen van reparaties en onderhoud zorgvuldig. Een ingevuld onderhoudsboekje is helemaal mooi. De onderhoudshistorie dient tevens als bewijs voor de echtheid van de kilometerstand.

Vloeistoffen bijvullen

Het is ook een goeie om de vloeistoffen na te lopen en zo nodig bij te vullen. Denk hierbij aan de motorolie, de koelvloeistof en de ruitenwisservloeistof (bij nat weer versleten ruitenwissers vervangen is eveneens aan te raden). Loop voor het maken van de proefrit door de potentiële koper ook de bandenspanning na, want zachte banden hebben een negatieve invloed op het weggedrag. Doe dit het liefst als de banden koud zijn. Omdat warme lucht uitzet, geven banden na een lange rit geen reëel beeld van de luchtdruk.

Wassen en poetsen

Een schone, glimmende auto geeft meerwaarde en verkoopt zichzelf. Het is daarom altijd aan te raden om het interieur met een vochtige doek af te nemen, de ruiten schoon te maken en de auto grondig te stofzuigen. Ook de buitenkant wassen en eventueel zelfs poetsen hoort daarbij. Je komt dan geheid dingen tegen zoals krasjes, die je kunt bijwerken, of aanslag op wielen die extra aandacht nodig hebben. Als je auto er tenslotte zo mooi bijstaat dat je gaat twijfelen of je nog wel afscheid wilt nemen, zit je goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam