Nieuws op de AutoRAI: Ford

Hij begint bijna: de AutoRAI. De autoshow is terug van weggeweest na ruim vier jaar. We kijken er naar uit. Gelukkig is er van 17 t/m 26 april veel nieuws te zien. Ford pakt bijvoorbeeld uit met maar liefst vier Nederlandse primeurs! Welke zie jij het meeste zitten?

Gepeperd: Focus RS

Focusst

Doet nog maar weinig aan een normale Ford Focus denken: de RS.

In het segment van de hot hatches (VW Golf GTI, Seat Leon ST, Renault Mégane RS) gooit de Ford Focus RS al tien jaar hoge ogen. En nu komt de allernieuwste generatie RS (op basis van de gefacelifte Focus) er aan. De auto heeft een 2,3-litermotor die het schopt tot maar liefst 320 pk. Hij concurreert vooral met de Mercedes-Benz A45 AMG (360 pk) en de Audi RS3 (367 pk), maar heeft vermoedelijk een veel aantrekkelijkere prijs. De Ford legt de sprint van 0 tot 100 km/h naar verwachting af in minder dan 5 seconden. Daarbij doet de Focus het in bochten bovengemiddeld goed: deze high-performance straatauto is namelijk voorzien van vierwielaandrijving. Wie de meest gespierde versie van Ford’s Focus in Nederland wil bewonderen, kan dat voor het eerst doen op de AutoRAI.

C-Max kijkt wat bozer

CMax

De brave Ford C-Max heeft nu ook de agressief ogende familieneus.

De stoere Aston Martin-achtige familieneus: hij hoort niet alleen thuis op een racekanon met meer dan 300 pk, vindt Ford. Vanaf nu monteert het merk ook een trapeziumvormig luchtrooster op de (verder vrij braaf vormgegeven) compacte MPV des huizes: de C-Max. Het moet gezegd: met deze grille in combinatie met de scherpe, langwerpige koplampen kijkt ‘ie toch een stukje gevaarlijker de wereld in. Ook is hij op verzoek nog wat praktischer, want zowel de C-Max als de Grand C-Max zijn er nu met handsfree bedienbare achterklep. Je kunt de C-Max op de AutoRAI bekijken. Misschien mag het kapje ook wel even open. Goede kans dat je daar dan een van de splinternieuwe 1,5-liter motorvarianten aantreft. Leuk om daarbij te weten: de 1.5 TDCi is behoorlijk schoon. Hij heeft 105 pk en een CO2-uitstoot van 99 g/km. De compacte MPV staat rond juni bij de dealer en is te bestellen vanaf 21.495 euro.

Dit is de nieuwe S-Max

SMax

De S-Max behoudt zijn kwaliteiten.

Nog meer MPV-geweld op de Ford-stand: het merk showt ons de nieuwste S-Max. De eerste had een succesvolle carrière van om en nabij de negen jaar. Hij maakte indruk met (vooral voor een MPV) snelle looks, een groot ruimteaanbod en hoogwaardige rijeigenschappen. De tweede S-Max gaat op dezelfde voet verder, maar ligt qua stuurgedrag op een hoger plan. De auto is (als eerste Ford) namelijk uitgerust met een adaptief stuursysteem dat de verhouding tussen stuurgedrag en wielen continu aanpast aan de omstandigheden. Ook hier trekt Ford een register aan nieuwe krachtbronnen open, zoals de 160 pk sterke 1.5 en een 2,0-liter met maar liefst 240 pk. Ten slotte is de S-Max (binnenkort in de showroom, prijzen volgen later) ook uit te rusten met vierwielaandrijving.

All American: Edge

Edge

Amerika is er dol op, maar hoe vind jij ‘m? Check Ford’s Edge op de AutoRAI

De vierde Nederlandse primeur bij Ford op de AutoRAI is de Edge. Dit is alweer de derde SUV in het segment van de fabrikant en ook meteen de meest luxe: hij komt boven de compacte EcoSport en de middelgrote Kuga in het gamma. Net als de S-Max is ook de Edge voorzien van het adaptieve stuursysteem. Bovendien is ‘ie uit te rusten met een splitviewcamera aan de voorzijde. De nieuwe Edge wordt leverbaar met keus uit twee 2,0-liter dieselmotoren, waarvan de een 180 en de ander 230 pk sterk is. In de Verenigde Staten doet Ford al een tijdje (sinds ’07) goede zaken met de Edge. Nu maakt het model dus ook de overstap naar Europa. Of we op dit continent ook gediend zijn van zo’n forse SUV (4,81 m): je kunt het zelf bepalen op de AutoRAI. De Nederlandse prijs zal, vanwege ons SUV-onvriendelijke belastingsysteem, beduidend hoger uitvallen.

Andere merken: check Marktplaats Autojournaal!

Ford laat, naast de primeurs, eveneens alle andere bestaande modellen zien. Zo ook de nieuwste generatie Mustang. Bij andere merken zijn er evenwel nieuwkomers te bewonderen. Daarover houden we je hier op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam