‘F1-motoren moeten weer lawaai maken’ [VIDEO]

Deze week verzamelen zich in Genève de bazen van de F1-teams van Renault, Honda, Mercedes en Ferrari. Ze zijn door F1-opperhoofd Bernie Ecclestone uitgenodigd om over het raceseizoen van 2016 te praten. Inzet: gemener ogende, maar vooral luidere motoren dan de naaimachines die nu over de circuits zoemen.

Wegblijvende bezoekers

Het kan Ecclestone niet snel genoeg gaan. Al na de eerste race van het afgelopen seizoen concludeerde hij dat de decibelproductie van de huidige V6-motoren funest zou kunnen zijn voor zowel bezoekersaantallen als sponsorinteresse. Een begrijpelijke gedachte. Zelf vind ik het alleen dankzij het luidruchtige gehuil van de V10’s en V12’s uit te houden om 50 rondjes naar voorbij schietende stipjes te kijken. Een F1 auto zoals-ie moet klinken: de Ferrari 3.0 liter V12 uit 1995

Honda’s V6 moet nog verschijnen

De teambazen zien de plannen van Ecclestone argwanend tegemoet. Mercedes voorman Niki Lauda denkt dat 2017 vroeg genoeg is om de volgende grote innovatie te introduceren. Wat hij daar eigenlijk mee bedoelt: 'we hebben vele miljoenen in de nieuwe V6-motor geïnvesteerd en een beetje afschrijven kan geen kwaad'. Ook Honda zit er absoluut niet op te wachten om in 2016 een geheel vernieuwde bolide te presenteren; het merk test op dit moment met het V6 turboblok. Honda’s promotiefilm voor het nieuwe V6-blok dat in 2015 op het circuit debuteert. Grappig genoeg zetten ze het tamme turbogeluid (vanaf 1:34) nog even af tegen de Honda’s van weleer (vanaf 0:20) Lauda heeft een punt. De Formule 1 is zo duur dat veel teams worstelen om hun hoofd boven water te houden. Het Russische Marussia is al omgevallen en ook Caterham kan deelname in 2015 nog niet garanderen. De ironie wil dat de overgang naar de duurzamere geblazen V6 erop gericht is meer commerciële partijen aan de F1 te binden, maar nu lijken de bijwerkingen van die V6 sponsoren juist buiten de deur te houden.

Onderzoek

Je vraagt je serieus af hoe het in godsnaam kan dat niemand voorafgaand aan het V6-debacle zich de moeite heeft getroost te onderzoeken welk effect het verminderde motorgeluid zou hebben op de beleving van Formule 1. Zo’n onderzoek hoeft helemaal niet kostbaar te zijn: zet voor de grap het geluid van je tv eens uit als je naar een Grand Prix zit te kijken. Dát effect dus. Voor wie toch al niet van het geluid van F1-auto’s hield: in dit filmpje zie en hoor je andere raceauto's voorbij komen: van Lancia's Delta tot Porsches 911, in al hun auditieve glorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam