Aankooptips occasions: BMW 1-serie (2004-2011)

De BMW 3-serie Compact was geen doorslaand succes, niet esthetisch noch in verkoopaantallen. Om het tij te keren en een kleinere BMW aan te kunnen bieden, kwamen de Duitsers in 2004 met deze 1-serie. ------ Klik hier voor alle 1-serie occasions. ------

Dynamisch weggedrag

De BMW 1-serie kenmerkt zich onder meer door een goede afwerking en een dynamisch weggedrag. Door de achterwielaandrijving en het fijne onderstel komt de sportieve rijder goed aan zijn trekken en daarbij heeft hij keuze uit drie- en vijfdeurs varianten, alsmede een coupé en een cabriolet. Heel erg geliefd door hun heerlijke motorisering zijn natuurlijk de 1M en 130i. Nog steeds ‘Freude am Fahren’ dus, ook in deze compacte vorm.

Aandachtspunten

De dieselmotor van na de facelift (eind 2007), de N47-motor, had veel last van een kettingprobleem; er trad dan overmatige slijtage aan de distributieketting op. Je hoorde dan een ratelend geluid bij 1.500 toeren en bij te lang doorrijden ging alles stuk. Dit is destijds onder garantie vervangen maar check wel even of dit ook echt gebeurd is. Bij de dieselmotor van vóór de facelift (M4) was er geen probleem. Vervolgens schokt/bokt/trilt de koppeling van de 118/120 diesels nog wel eens wanneer je hem laat opkomen, ook bekend als ‘clutch judder’. BMW loste het in veel gevallen op met een andere koppeling en een software-update. Tenslotte is de brandstofpomp van de 135i een zwakke plek.

Tweedehands 1-serie

Op Marktplaats zijn een kleine 900 tweedehands BMW’s 1-serie te vinden van de eerste generatie, waarvan ongeveer 80 cabrio’s en 20 coupés. Ruim twee derde heeft een benzinemotor, maar een automaat is zeldzaam: minder dan 15% beschikt over een dergelijke transmissie. Prijzen beginnen rond de 3.500 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam