Aankooptips occasions: BMW X3 (2004-2010)

De BMW X3 is een vijfdeurs middenklasse SUV met de motoren van de BMW 3-serie. De eerste generatie is geproduceerd van de herfst van 2003 tot augustus 2010. Concurrenten van de BMW X3 zijn de Audi Q5, de Mercedes GLK, de Volvo XC60 en de Land Rover Freelander. Net als de meeste genregenoten is de X3 geen echte terreinauto. Het is eerder een verhoogde stationwagon die ook op onverhard wegdek en niet al te uitdagend terrein uit de voeten kan. Zoals van BMW verwacht mag worden behoort de X3 in zijn segment tot de meest sportieve auto's. Keerzijde van het uitstekende weggedrag is echter het veercomfort dat door kopers van vooral de eerste bouwjaren als veel te hard ervaren werd. Als je niet om een uitdrukkelijk sportief weggedrag verlegen zit, kun je daarom exemplaren met het af-fabriek gemonteerde sportonderstel beter links laten liggen.

Uitrusting

De inhoud van de bagageruimte van de BMW X3 bedraagt 420 liter; bijna net zo veel als die van de BMW X5 uit dezelfde periode. De standaarduitrusting op het gebied van comfort houdt niet echt over, maar de lijst opties is des te langer. Op het gebied van veiligheid heeft BMW in ieder geval niet bespaard. Zo zijn er airbags, voor, opzij en voor het hoofd. Zij-airbags achterin waren tegen meerprijs leverbaar. ESP (bij BMW DSC geheten), ABS en een remassistent zijn daarentegen standaard.

Vier- en zescilinders

Het motorenaanbod van de BMW X3 bestaat uit vier- en zescilinders, zowel benzine als diesel. Het vermogen van de benzinemotoren loopt uiteen van 150 tot 272 pk. Bij de turbodieselmotoren is dit 143 tot maar liefst 286 pk. De meeste versies hebben een automaat, een handgeschakelde versnellingsbak wordt door kopers van de X3 minder vaak gekozen. De benzinemotoren hebben een gemiddeld verbruik van 13-14 l/100 km (de zescilinders) en 11 l/100 km. Bij de diesels is dit 9 l/100 km.

Zeer betrouwbaar

De afwerking binnenin was van de eerste bouwjaren niet bijzonder goed. De zachte lak op de kunststof delen lost op en sommige interieurdelen kunnen voor bijgeluiden zorgen. Hier tegenover staat dat de BMW X3 op het gebied van betrouwbaarheid uitstekend presteert. Bij de apk komen versleten wiellagers en gebroken veren op de achteras wel eens voor. Met het stijgen der jaren kan olielekkage opduiken. De wegenwacht heeft niets dan lof voor de X3. Zij komt voor deze auto eigenlijk alleen in actie voor lege accu's en dat is iets dat het model zelf nauwelijks is aan te rekenen. Problemen met een lekkende slang van de stuurbekrachtiging en een hogedrukpomp heeft BMW middels terugroepacties opgelost.

Tweedehands BMW X3

Wie op zoek is naar een tweedehands SUV, kan met een tweedehands BMW X3 een goede slag slaan. Prijzen van SUV's zijn als gevolg van de crisis onder druk komen te staan en daarna niet meer opgekrabbeld. Op Marktplaats staan momenteel een kleine 150 BMW X3 occasions voor prijzen vanaf ruim 6.000 euro. wk 05 BMW X3 achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam