Aankooptips occasions: BMW X3 (2010-2017)

De voor het eerst in 2003 gepresenteerde BMW X3 is sinds 2010 in de tweede generatie op de markt. Het is een middenklasser en in die zin, en voor wat betreft de motoriseringen, kun je hem dan ook zien als de 3-serie van BMW's SUV-serie die verder bestaat uit de X1 en de X5. Het model kreeg in 2014 een facelift. Vanaf november staat de derde generatie bij de dealers. Bekijk hier alle BMW X3 occasions Hier gaat het over de tweede X3 als occasion. Deze tweede generatie groeide flink ten opzichte van zijn voorganger. In de lengte maar liefst acht cm tot 4,66 meter. Daarmee is hij echter nog altijd 20 cm korter dan zijn grote broer, de BMW X5. Verder heeft BMW de wielbasis vergroot tot 2,81 meter wat achterin 2 cm meer beenruimte oplevert. De bagageruimte groeide met 70 liter tot een inhoud van 550 liter. De maximale laadruimte (met de achterbank neergeklapt bedraagt 1.600 liter. Ondanks deze aanpassingen is de nieuwe X3 toch 25 kilogram lichter. Iedere BMW X3 beschikt standaard onder meer over airco, cruise control en auto start-/stop. Vermeldenswaard is verder dat het in het verleden vaak bekritiseerde iDrive bedieningssysteem van de X3 sterk verbeterd is, voor een makkelijker bediening.

Motoren

Op het gebied van rijdynamiek was het belangrijkste nieuws dat BMW de tweede generatie een comfortabeler rijgedrag heeft gegeven. Het motorenaanbod bestaat uit vier- en zescilinder benzine- en dieselmotoren. Die zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak of een achttraps automaat. Op benzinegebied loopt het aanbod van de BMW X3 XDrive20i met 184 pk tot de X3 xDrive35i met 306 pk. Dieselaars hebben keuze uit motoren met 142 tot zelfs 312 pk.

Veiligheid

Bij zijn introductie had de BMW X3 een zeer hoog veiligheidsniveau. De hoogste score (vijf sterren) bij de botsproeven van Euro NCAP was dan ook geen verrassing. Die score is mede te danken aan ESP dat naast ABS en zes airbags tot de standaarduitrusting behoort. De facelift van 2014 diende onder meer om de X3 te voorzien van meer rij-assistentie systemen, omdat die in de tussentijd gemeengoed waren geworden.

Zeer betrouwbaar

In de pechstatistieken van de wegenwacht blinkt de tweede BMW X3 uit in betrouwbaarheid. Alleen het eerste bouwjaar (2010) presteert iets minder, maar nog steeds goed. Ook de apk-keurmeesters zijn te spreken over BMW's aanbod in de SUV middenklasse. Behalve de kogels van de spoorstangen, die vormen bij meerdere modellen uit München een probleem. Gelukkig zijn deze snel en eenvoudig te vervangen.

De BMW X3 als occasion

Een tweedehands BMW X3 is door zijn populariteit geen koopje. Prijzen starten momenteel nog iets boven de 15.000 euro. Op Marktplaats staan bijna 150 BMW X3 occasions. Door het succes in de zakelijke markt bestaat het tweedehands aanbod voor ruim twee derde deel uit diesels. De belangrijkste concurrenten voor de BMW X3 zijn de Audi Q5, de Mercedes GLC, de Volvo XC60 en de Porsche Macan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam