Kia heeft zijn nieuwste midsize SUV klaar: de Sportage. Dit is alweer de vierde generatie van de stoere terreinachtige. Vier alweer? Ja, echt. We zetten de generaties voor je op een rij.
Kia kwam in 1993 naar Nederland. Als eerste mochten we kennismaken met de Kia Sephia, een niet al te vlot ogende sedan in de middenklasse voor een spotprijs. Technisch had de nieuweling uit Korea de zaken goed op orde: de auto was grotendeels gebaseerd op de Mazda 323. Het tweede model heette Sportage. Het is een ruime terreinauto met een reserveband op de achterklep. In zekere zin was het al een behoorlijk SUV-achtige auto, want hij combineerde keurige terreinvaardigheden met een interieur en comfort verwant aan een normale personenauto. Een groot marktsucces werd de eerste Sportage niet. Misschien was hij zijn tijd te ver vooruit? Hij is gebouwd van 1994 tot 2003 en tweedehands zijn er nog een handvol beschikbaar vanaf zo’n 1.000 euro.
Vreemde eend in de bijt, maar ook stamvader: dit is de eerste Kia Sportage.
Het rijk alleen
De eerste Sportage moest het maar liefst negen jaar uithouden. In 2004 deed Kia een nieuwe poging. Inmiddels was het ‘nieuwe’ merk uit Korea al een behoorlijk gevestigde naam. De tweede Sportage deelde de showroom met de populaire Picanto, Rio en Sorento. Hyundai en Kia trekken sinds 1998 samen op. Deze SUV bouwden de twee tijgers ook samen: de eerste generatie Hyundai Tucson is technisch identiek aan deze Sportage. De twee (beide ook met 2WD leverbaar) deden het goed. In topjaar 2005 verkochten de Koreanen er bij elkaar opgeteld zo’n 8.500. Deze SUV was zo bezien dus even populair als bijvoorbeeld een Opel Corsa of Volkswagen Polo! Ze hadden het rijk ook redelijk alleen, want de
Volkswagen Tiguan, Renault Koleos en BMW X1 bestonden nog niet. Alleen de
Toyota Rav4 bood wat tegenwicht. De tweede Sportage is als occasion in ruime mate verkrijgbaar. Reken op een prijs van zeven mille voor een aardig exemplaar.
De tweede generatie Kia Sportage en de Hyundai Tucson bliezen leven in een nieuw segment.
Aansprekende derde
De stap van de eerste generatie Sportage naar de tweede was flink, maar ook de derde Kia Sportage (vanaf 2010) was weer van een compleet andere orde. Het design is scherp, stijlvol en geslaagd. Kia had dan ook topontwerper Peter Schreyer in de hand genomen (bekend van onder meer de Audi TT) en die trok het volledige modellenaanbod naar een hoger niveau. Ook technisch spreekt de derde (en huidige generatie) behoorlijk aan. Populaire motoren zijn de 1.6 GDI en de 2.0 CVVT. Vorig jaar nog kreeg de Sportage een facelift. De wijzigingen zijn minimaal: een extra chroomstripje, iets gewijzigde koplampen, dat soort. Hyundai heeft ook weer een technisch verwant broertje in de aanbieding: dat is de
IX35. Een tweedehands Kia Sportage kopen uit de derde generatie? Een exemplaar uit het introductiejaar is er vanaf zo’n 15.000 euro. Een tweedehands Kia Sportage van nog geen jaar oud kost als snel tien mille meer.
Peter Schreyer zette met generatie drie een ronduit geslaagd model neer.
Volop veiligheidstechnieken
En nu is de vierde generatie Sportage klaar. Op het oog is de stap voorwaarts minder groot dan bij de vorige generaties, maar Kia heeft gedaan waar het inmiddels een naam in heeft: een midsize SUV neerzetten waar je hebberig van wordt. Het ontwerp is glad en rond. De auto groeide in lengte vier cm ten opzichte van zijn voorganger (nieuwe is 4,48 m) en ook de bagageruimte is groter: 503 liter (was 465 liter). Voorts is de auto uit te rusten met een ruim palet aan
state of the art veiligheidstechnieken, zoals een rijbaanassistent, dodehoekwaarschuwing, grootlichtassistent en verkeersbordherkenning. Begin volgend jaar komt-ie op de, inmiddels overvolle, SUV-markt. Hij moet het opnemen tegen onder meer de Opel Mokka, Renault Kadjar en Nissan Qashqai. Hyundai heeft overigens ook een nieuw zusje/broertje klaar. Die heet ‘gewoon’ weer Tucson.
Dit is de allernieuwste Kia Sportage. Begin 2016 staat -ie in de showroom.