Aankooptips occasions: eerste generatie Kia Sorento (2002-2009)

De Kia Sorento kwam in 2002 op de markt. Het model was meteen een succes, omdat de Koreanen de Sorento concurrerend in de markt zetten. Inmiddels is de Kia Sorento een vaste waarde in het SUV-aanbod. Sinds 2014 is de derde generatie al op de markt. Hoe goed is echter een tweedehands Kia Sorento van de eerste generatie? De eerste Sorento heeft uiterlijk wel wat weg van de eerste generatie Mercedes M-klasse, een SUV. Toch is de Koreaan meer een terreinauto dan een SUV. Onder zijn carrosserie zit een ladderchassis, dezelfde onverwoestbare basis als in echte 4x4's en bedrijfsauto's. De Kia Sorento is dan ook zeer geschikt voor rijden in het terrein en heeft om die reden een gesperd achterdifferentieel en een lage gearing. Het maximaal toelaatbare aanhanggewicht bedraagt 2.800 kg, waarmee ook zware aanhangers voor de Sorento geen probleem vormen. In 2006 kreeg de Sorento een facelift waarna dit zelfs verhoogd werd tot 3.500 kg. Het stabiele onderstel met starre assen heeft echter ook een keerzijde. Het rijcomfort is niet om over naar huis te schrijven. Dit verbeterde echter eveneens met de facelift van 2006.

Geen ESP

De veiligheidsuitrusting van de Kia Sorento liet aanvankelijk, met slechts ABS en twee airbags, nogal wat te wensen over; ESP was niet eens leverbaar. Na de facelift werd het aantal airbags uitgebreid tot zes. Bij de botsproeven van EuroNCAP behaalde de Kia Sorento vier van de vijf sterren.

Motoren

Het motorenaanbod van de Kia Sorento bestaat uit vier- en zescilinder benzinemotoren (139 tot 262 pk) en viercilinder diesels (140 tot 170 pk). De diesels verbruiken gemiddeld 10 l/100 km, de benzinemotoren minstens 2 l/100 km meer.

Gescheurde cilinderkop

Bij de wegenwacht staan de benzineversies als veel betrouwbaarder bekend dan de diesels. Deze hebben nogal eens last van defecte common rail-pompen van het inspuitsysteem en ook de turbo's van de diesels geven bovengemiddeld vaak de geest. Motorschade komt helaas ook voor, in de vorm van gescheurde cilinderkoppen (let voor aanschaf op de motorolie en het koelwater) en beschadigde zuigers.

Apk-statistieken

Ook de apk-statistieken geven uitsluitsel over een aantal zaken waar je voor aanschaf van een tweedehands Kia Sorento op kunt letten. Olielekkage van de motor en defecte stabilisatoren achter komen vaak voor. Ook de handrem is regelmatig kapot of verkeerd afgesteld. Resumerend heeft de Kia Sorento meer problemen dan gemiddeld in zijn klasse, maar ook weer niet zo erg dat je hem zou moeten laten staan. Bovenstaande zaken voor aanschaf gewoon goed laten controleren door een expert.

Tweedehands Kia Sorento

Op Marktplaats staan meer dan 150 Kia Sorento occasions van het eerste model. Prijzen starten op dit moment bij iets minder dan 2.000 euro. Wie op zoek is naar een voordelig terreinbeest als de Kia Sorento kan ook enkele van zijn concurrenten overwegen, waaronder de Nissan Pathfinder, de Jeep Cherokee, de Hyundai Santa Fe, en de Honda CR-V. wk 43 Kia Sorento achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam