Aankooptips occasions: Land Rover Discovery 3 & 4 [VIDEO]

De Land Rover Discovery bestaat al ruim een kwart eeuw. De eerste generatie kwam in 1989 op de markt en werd in ‘98 vervangen door het nieuwe model. In 2004 was het de beurt aan de derde generatie, om vervolgens in 2010 te worden afgelost door nummer vier. Hieronder een bespreking van deze laatste twee generaties.

Weinig veranderd

Ondanks dat de Land Rover Discovery in 2010 werd vernieuwd was er niet heel veel anders ten opzichte van de derde generatie uit 2004. Het was eigenlijk voornamelijk een facelift. Een belangrijke verandering was wel dat de nieuwe 3.0 TDV6 dieselmotor beschikbaar kwam en hiermee de sterk verouderde 2.7 verving. Andere veranderingen waren de koplampen en een betere interieurafwerking. Vanaf 2012 is ook de zéér prettig schakelende achttraps automaat leverbaar.

De alleskunner

Een Land Rover Discovery is een echte alleskunner. Serieus offroaden behoort zeker tot de mogelijkheden. Toch hebben de meeste exemplaren nog nooit door het terrein gereden en hebben dus een relatief makkelijk leven gehad. In Nederland wordt de Discovery door hun eigenaren voornamelijk op asfalt gereden en dient hij vooral als gezinsauto.

Exemplaren op Marktplaats

Er staan op dit moment 115 Discovery's van de derde en vierde generatie te koop op Marktplaats. Bijna allemaal hebben ze een dieselmotor, al staan er enkele exemplaren tussen met een op bezine lopende V8. Handgeschakelde versies waren ook leverbaar, maar slechts 10 exemplaren die nu te koop staan hebben een dergelijke versnellingsbak. Een trekhaak is aanwezig op bijna de helft van de exemplaren, een panoramadak zit op een derde van alle exemplaren. Mocht je met 7 personen op pad willen, dan valt iets meer dan de helft van de Discovery's af. Prijzen starten rond de 8.000 euro en stijgen tot ongeveer 70.000 euro voor een recent exemplaar met veel opties.

Pluspunten

- Goede rijeigenschappen. - Schuwt het betere offroad-werk niet. - Goed afgewerkt interieur. - Erg sterk als trekauto. - Doet het goed in klanttevredenheidsonderzoeken. Bekijk hieronder de review: https://www.youtube.com/watch?v=qZLkLEa2HYk

Aandachtspunten

- De distributieriem en de turbo's van de 3.0 TDV6 zijn lastig bereikbaar. Reparaties kunnen hierdoor erg kostbaar zijn. - Indien de Discovery last heeft van in sterkte veranderende dashboardverlichting of falende achteruitrijcamera en parkeersensoren dan kan dit komen door een software-update uit 2012. - De handrem slijt bij sommige exemplaren erg snel. - Kijk bij een derde generatie Discovery of het het frame van het zonnedak niet gebroken is. Dit kan zorgen voor lekkage en vervanging is duur. - Discovery's zijn ook geschikt voor offroad rijden. Check daarom de onderkant op schade. - Reparaties aan de luchtvering zijn erg duur en hier komen nog wel eens storingen en defecten in voor. Check dus of deze goed werkt. - Diesels zijn niet heel zuinig dus een V8 benzine op gas valt te overwegen. - Goed onderhouden auto's zijn altijd belangrijk, maar dit geldt zeker voor de Discovery. Kijk in de onderhoudsboekjes wanneer er onderhoud is gepleegd. Indien dit niet tijdig gebeurd blijkt te zijn kan hier alsnog veel geld in gaan zitten. - Onderhoud aan een Discovery is sowieso niet goedkoop. Bedenk je dit voordat je er een aanschaft. Discovery rijden op een klein budget valt zeker niet aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam