Aankooptips occasions: Mercedes A-klasse (2004-2012)

De tweede generatie Mercedes A-klasse maakte zijn opwachting in 2004. Het is een drie- of vijfdeurs midi-MPV-achtige die het moest opnemen tegen de Volkswagen Golf (Plus), Volkswagen Touran, Audi A3 en BMW 1-serie. Het huidige model volgde de tweede A-klasse in 2012 op. De eerste A-klasse was leverbaar met twee verschillende wielbases met onderscheidende lengten, maar zijn opvolger was er slechts in één lengtevariant. Wat bleef waren de relatieve hoogte van de carrosserie en de multifunctionaliteit van het interieur. Door een niet alleen in delen neerklapbare, maar eveneens in de lengte verschuifbare achterbank kan de eigenaar van de A-klasse variëren in ruimteaanbod voor de achterpassagiers of de bagageruimte. Hiermee kan die laatste enorm worden waarmee hij in zijn maximale stand veel meer bergruimte biedt dan concurrenten als de Opel Astra en de Volkswagen Golf.

ESP standaard

De standaarduitrusting van de Mercedes A-klasse bestaat uit centrale vergrendeling met keyless entry, elektrisch bedienbare spiegels en dito ramen voor, evenals stuurbekrachtiging. Andere comfortverhogende zaken die iedere A-klasse heeft zijn een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, een verstelbaar stuur en een boordcomputer. De veiligheid wordt gewaarborgd door ABS, ESP, airbags voor, zij-airbags en gordijnairbags. De botsproeven van EuroNCAP leverden dit model A-klasse de maximale score van vijf sterren op.

Veel motoren

Kopers van de A-klasse hadden keuze uit een groot motorenaanbod van uitsluitend viercilinders verdeeld over benzinemotoren en diesels. Mercedes koppelde die aan een handgeschakelde vijf- of zesbak of een automaat. Het aanbod benzinemotoren had vermogens van 95 tot 193 pk, voor de diesels was het spectrum 82 tot 140 pk. Kopers konden ook kiezen voor het BlueEfficiency-pakket. Door aanpassingen aan de techniek en de aerodynamica valt het gemiddeld brandstofverbruik van deze uitvoeringen ongeveer 0,5 l/100 km lager uit. De 'normale' A-klasses verbruiken ongeveer 6,5 (voor de zuinigste diesels) tot 9 l/100 km (voor de sterkste benzinemotoren).

Waterpomp

De eerste Mercedes A-klasse presteerde niet zo goed in de pechstatistieken en de apk-gegevens, maar de tweede generatie doet het aanzienlijk beter. Vanaf het begin zaten de auto's degelijker in elkaar en waren er minder problemen dan met zijn voorganger. De apk-keurmeesters komen soms kapotte koplampen en bij hoge kilometerstanden slecht functionerende handremmen en versleten remschijven tegen. De wegenwacht noteerde relatief vaak een lekkende waterpomp. Bij de CDI-motoren komen defecte injectoren nogal eens voor evenals niet functionerende waterpompen. Waar de eerste Mercedes A veel problemen had met de wielophanging, schitteren deze in de tweede A-klasse gelukkig door afwezigheid.

Tweedehands Mercedes A-klasse

Wie op zoek is naar een tweedehands Mercedes A-klasse, vindt op Marktplaats ruim 400 occasions. Prijzen starten momenteel rond de 2.000 euro. wk 12 Merc A 5D achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam