Aankooptips occasions: Mercedes C-klasse (2000-2007)

De tweede generatie Mercedes C-klasse (ook bekend onder zijn interne code Mercedes W203) kwam in 2000 in eerste instantie alleen als vierdeurs sedan op de markt. Aan het eind van het jaar was het de beurt aan de driedeurs Mercedes C-klasse Sportcoupé, enkele maanden later gevolgd door de stationwagon, de C-klasse Combi. Mercedes zette het met de eerste generatie succesvol ingevoerde programma van de verschillende uitrustingsniveaus in de tweede C-klasse voort. Naast de basisuitvoering 'Classic' konden kopers kiezen voor achtereenvolgens de meer op comfort georiënteerde 'Elegance' en de wat sportiever afgestemde 'Avantgarde'. Zoals vrijwel alle Mercedessen heeft de C-klasse standaard achterwielaandrijving, maar vanaf 2002 kwam er ook een versie met vierwielaandrijving (4Matic gedoopt) beschikbaar. Deze leverde Mercedes alleen in combinatie met een vijftraps automaat en een zescilindermotor. Standaard beschikt de C-klasse over een handgeschakelde zesversnellingsbak. Alle modelvarianten liepen in 2007 uit, maar de C-klasse Sportcoupé is tot 2011 geproduceerd. Vanaf 2008 echter als zelfstandig model met de aanduiding Mercedes CLC.

Veiligheid

Vanaf de introductie bestond het standaard veiligheidsaanbod van de Mercedes C-klasse uit ABS, ESP en een reeks airbags. Met de facelift van 2004 introduceerde Mercedes een nieuw instrumentarium waarbij de halfronde vorm van de snelheidsmeter werd vervangen door traditionele, in chroom gevatte instrumenten. De diesels hebben vanaf dit bouwjaar een roetfilter en alle C-klasses kregen een straffer afgestemd onderstel en een directere besturing. Bij de botsproeven van EuroNCAP behaalde de C-klasse de maximale score van vijf sterren.

Motoren

Het motorenaanbod bestond uit benzinemotoren, met vermogens beginnend bij 129 pk, en eindigend bij 367 pk voor het topmodel, de Mercedes C 55 AMG. De meestverkochte versie, de C 180 en de C 180 Kompressor zijn een goede keuze. Goede prestaties (vanaf 2002 met 143 pk en een top van 223 km/u) gaan bij dit type hand in hand met nette verbruikswaarden van gemiddeld 7,9 l/ 100 km. Wie een stukje Mercedes S-klasse wil ervaren, opteert voor de C 350 met een 272 pk sterke V6. Dit model combineert sportwagenachtige prestaties met een zijdezachte motorloop. De sportieve AMG modellen (de C 30 CDI AMG, C 32 AMG en C 55 AMG) zijn wegens hoge onderhoudskosten vooral geschikt voor liefhebbers. Bij de diesels was keuze uit versies met vermogens van 102 tot 231 pk. Hier is de beste keuze de C 220 CDI met 143 pk (150 pk vanaf april 2004). Deze krachtige motor neemt genoegen met 6 tot 8 l 1/00 km.

Elektronica storingsgevoelig

De benzinemotoren van de Mercedes C-klasse kennen nauwelijks problemen. De commonrail-inspuitpompen van de diesels leveren wel geregeld ergernis op, vooral bij modellen tot bouwjaar 2002. Het meest storingsgevoelige onderdeel bij alle varianten is echter de elektronica. Die zorgt in het algemeen voor problemen, maar vooral met de xenon verlichting en het motormanagement. Ook het geliefde besturingssysteem Comand werkt niet altijd foutloos. Net als bij de Renault Laguna van vorige week, zit echter ook de C-klasse vanaf de facelift van 2004 stukken beter in elkaar en vallen de meeste van deze storingen vanaf dit bouwjaar vrijwel weg.

Tweedehands Mercedes C-klasse

Wie op zoek is naar een tweedehands Mercedes C-klasse vindt op Marktplaats een ruim aanbod van zo'n 750 occasions van deze tweede generatie. Prijzen starten al vanaf zo'n 1.000 euro voor exemplaren met astronomische kilometerstanden van vier a vijf ton. Overweeg ook eens concurrenten zoals de BMW 3-serie, de Audi A4 en de Volkswagen Passat. wk 32 Merc C-klasse Sportcoupé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam