Aankooptips occasions: Mercedes SLK R171 (2004-2011)

De Mercedes SLK is een achterwielaangedreven tweezits roadster op basis van de C-klasse. De tweede generatie was van 2004 tot 2011 op de markt. Omdat er inmiddels meerdere generaties van de Mercedes SLK rondrijden, kun je de verschillende modellen uit elkaar houden door de interne code van Mercedes te hanteren, Mercedes R171. De tweede generatie SLK is eenvoudig te herkennen aan zijn unieke F1-achtige neus. In het Mercedes-programma van die tijd had alleen de in een kleine oplage gebouwde McLaren-Mercedes een dergelijke voorkant. Een herkenningspunt van alle generaties SLK is het stalen klapdak dat met een druk op de knop in 22 seconden elektrisch in de kofferbak verdwijnt. Hiermee combineert de SLK de eigenschappen van een coupé en een cabriolet. Mercedes heeft bij het klapdak een handig foefje toegepast: bij het opbergen draait de achterruit een keer om zijn lengteas, waardoor er bij gesloten toestand in de kofferbak meer ruimte overblijft, namelijk 208 liter (63 liter meer dan bij zijn voorganger). Een andere handige optie was de zogenaamde ‘Airscarf’. Dit is een in de voorstoelen geïntegreerde en in drie standen regelbare hoofdverwarming die open rijden comfortabeler maakt. wk 32 Merc SLK dash

Motoren

Mercedes heeft de SLK geleverd met vier-, zes- en achtcilindermotoren. Het meest verkochte model is de SLK 200 Kompressor (een 1,8 liter viercilinder) met 163 pk (vanaf de facelift van najaar 2008 met 184 pk). Deze krachtbron heeft voor de doorsnee automobilist al genoeg kracht en koppelt dit aan een hoge duurzaamheid en relatief lage onderhoudskosten. De V6 in de SLK 350 levert 272 pk (vanaf de facelift 305 pk). Het topmodel is de SLK 55 AMG voorzien van een 360 pk sterke V8. Verder was er nog een 231 pk sterke SLK 280. Een uitzondering in het gamma was de Mercedes SLK 55 AMG Black Series. Deze had niet alleen een 400 pk sterke motor, maar Mercedes verving hierbij uit het oogpunt van gewicht ook het klapdak door een vast dak gemaakt van met koolstofvezel versterkt kunststof.

Veiligheid

Ondanks zijn open constructie is de SLK een veilige auto. De stijl van de voorruit is versterkt en achter de stoelen zijn vaste rolbeugels gemonteerd. De stijfheid van de carrosserie is voor een cabrio opmerkelijk hoog. Zaken als ABS, ASR en ESP zijn standaard evenals de remassistent BAS en een serie airbags. Een onafhankelijke botsproef heeft de SLK echter nooit ondergaan.

Betrouwbaarheid

De ingewikkelde dakconstructie en zijn hydraulisch systeem worden met de jaren wat gevoeliger voor storingen. Ook is bekend dat de deurscharnieren wel eens breken. We raden dan ook aan om de SLK tijdens een proefrit door de wasstraat te halen en daarna de raamstijlen, de matten en de kofferbak na te lopen op lekkage. De wegenwacht weet te melden dat bij benzinemotoren tot bouwjaar 2006 de brandstofpomp het kan begeven en de bouwjaren 2005 tot 2009 hebben wel eens last van een klemmend contactslot. Automaten uit 2005 tot 2007 zijn eveneens gevoelig voor storingen. Bij de apk-keuringen valt alleen een enkel geval van versleten delen van de vooras te noteren, verder presteert de tweede generatie SLK goed. Dat geldt zelfs voor exemplaren met hoge kilometerstanden. Wel een kanttekening bij de gebruikte materialen voor het interieur: de kunststoffen zijn erg krasgevoelig wat snel een slordige indruk kan geven.

Naamswijziging

De opvolger van de hier besproken Mercedes R171, de R172, heeft vanaf de facelift van begin dit jaar een naamsverandering ondergaan, zoals het Duitse merk de laatste tijd een groot aantal naamswijzigingen heeft doorgevoerd om het uitdijende modellengamma overzichtelijker te maken. De eerste twee letters van een model geven nu het soort auto aan en de laatste letter het model waarop deze is gebaseerd. Zo is de SLC – de opvolger van de SLK – dus een SL-model (een sportieve coupé-cabrio) gebaseerd op de Mercedes C-klasse. Op dezelfde wijze is de opvolger van de GLK, de Mercedes GLC een GL-model (een SUV), eveneens op basis van de C-klasse.

Tweedehands Mercedes SLK

Op Marktplaats staan een kleine 100 Mercedes SLK occasions te koop. Prijzen starten momenteel bij ongeveer 8.000 euro. Wie een tweedehands Mercedes SLK zoekt kan ook een van zijn concurrenten in overweging nemen, onder meer de Audi TT, de BMW Z4 en de Mazda MX-5. wk 32 Merc SLK achter ----- Klik hier voor het volledige aanbod van de Mercedes SLK op Marktplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam