Niet naar NL deel 1: ‘saaie’ sedans

Je zal het op vakantie vast wel eens hebben meegemaakt: je ziet een model van een bekend merk rijden, maar in Nederland kom je deze auto eigenlijk nooit tegen. Hoe kan dat toch? Simpel: sommige modellen zijn bedoeld voor andere automarkten dan de onze. Zo ook de Nissan Tiida en Opel Astra H sedan.

Grote onbekende: de Nissan Tiida

Wel te zien in menig Russisch dashcamfilmpje, maar minder op de Nederlandse wegen: de Nissan Tiida. Hij kwam in 2007 in allerlei gebieden op de markt en kan gezien worden als opvolger van de Almera en Primera. In Oost-Europa verkocht het model best aardig, maar hier kwam ‘ie de showrooms niet in. Men heeft het in West-Europa niet meer zo op compacte sedans en hatchbacks, bedacht het Japanse merk. Daarom mochten we het doen met modernere modellen, zoals de Note (compacte MPV) en de QashQai (SUV-crossover). Inmiddels heeft de opvolger van de Tiida zich aangediend: de Nissan Pulsar. Verrassend genoeg heeft de hatchbackversie zijn weg naar het Nederlandse dealerschap wél gevonden… Zal het een succes worden?
De Nissan Tiida kom je bijna overal ter wereld veelvuldig tegen, behalve bij ons.

De Nissan Tiida kom je bijna overal ter wereld veelvuldig tegen, behalve bij ons.

Opel Astra sedan is terug

Nog zo’n auto die we niet kregen, terwijl zijn opvolger hier verrassend genoeg weer wel te koop is: de Opel Astra H Sedan (de letter H staat voor de derde generatie Astra). Dit model werd in Zuid-Europa verkocht, maar de meer noordelijke landen kregen hem niet. Zelfde reden: in het segment van de Opel Astra, Volkswagen Golf en Renault Mégane staan we hier niet meer zo te springen om sedans. We willen een hatchback en als het éven kan eigenlijk het allerliefst een stationwagon. Tel het aantal compacte sedans maar eens als je een parkeerterrein ziet. Daarom is het ook weer een bijzondere keuze dat de kofferbakversie op basis van de huidige Astra (J) wel weer gewoon in Nederland leverbaar is. Het maakt ons enthousiasme voor deze carrosserievariant echter niet groter, want hoe vaak zie jij dit model nou rijden? Inderdaad…
Hoe dichter bij de Middenlandse zee, hoe groter de kans dat je hem aantreft: de Opel Astra H Sedan.

Hoe dichter bij de Middenlandse zee, hoe groter de kans dat je hem aantreft: de Opel Astra H Sedan.

Meer voorbeelden: volg het Autojournaal!

Er zijn nog legio voorbeelden van modellen waar op zich weinig mis mee is, maar die hier in Nederland hoogstens via grijze import te koop zijn. In de volgende blog uit deze serie: guitige kleintjes uit Japan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam