Aankooptips occasions: Opel Meriva A (2003-2010)

De Opel Meriva is een vijfdeurs mini-MPV op basis van de derde generatie Opel Corsa. De voorwielaangedreven auto kreeg begin 2006 een facelift en werd in 2010 opgevolgd door de Opel Meriva B. Enkele concurrenten zijn de Ford Fusion, de Nissan Note en de Renault Modus. ------- Bekijk alle Opel Meriva occasions ------- De vijfzits Meriva is een praktische keuze in het segment van de compacte gezinsauto's. MPV's worden niet alleen gekenmerkt door de hoeveelheid ruimte, maar ook door hun flexibiliteit. Hoewel de Meriva met zijn Corsa-basis niet uitblinkt in grootte, is hij wel degelijk praktisch. De hoek van de leuning van de achterbank is verstelbaar, maar bijzonder is vooral dat zowel de lengte als de breedte van de bank eveneens variabel zijn. De inhoud van de bagageruimte varieert op deze manier tussen de 330 en 1.300 liter.

Motoren

Opel leverde in de Meriva uitsluitend viercilinder motoren. De benzineversies (met een inhoud 1,4 tot 1,8 liter) hadden vermogens van 87 tot 180 pk. Die laatste variant betrof een sportief topmodel, de Opel Meriva OPC. Bij de diesels (1,3 tot 1,7 liter) bedroegen deze cijfers 75 tot 125 pk. Er was ook nog een derde motorvariant: LPG. Deze Meriva haalt uit zijn 1,4-litermotor 87 pk. Een goede motorkeuze is de 1,6 liter Twinport benzinemotor met 105 pk. Hiermee haalt de Meriva een praktijkverbruik van ongeveer 7,5 l/100 km. Wie vanwege een hoog kilometrage is aangewezen op een diesel kan kiezen voor de 1.7 CDTi met 101 pk. Die noteert een gemiddeld verbruik van 6-6,5 l/100 km.

ESP optioneel

De veiligheidsuitrusting van de Meriva bestaat onder meer uit airbags voorin en opzij, spankrachtbegrenzers voor de veiligheidsgordels en ABS. ESP was op de basismodellen een 775 euro kostende optie. Bij de botsproeven van EuroNCAP haalde de Meriva vier van de vijf sterren, een goed resultaat.

Zeer betrouwbaar

Op kwalitatief gebied geldt de Opel Meriva als solide en beweegt hij zich in de middenmoot van zijn klasse. Bij apk-keuringen komen versleten spoorstangen op de vooras voor, evenals een verhoogde stuurspeling. Af en toe zitten ook de stofmanchetten van de aandrijfassen los of zijn deze versleten. Goed nieuws is dat de keuring bij de Meriva over het algemeen zeer weinig wezenlijke mankementen aan het licht brengt. Bij de wegenwacht presteert de Meriva beter. Onder de MPV's zit hij aan de top wat hem voor de betrouwbaarheid het predicaat goed tot zeer goed heeft opgeleverd.

Tweedehands Opel Meriva

Wie op zoek is naar een Opel Meriva occasion van de eerste generatie, zit op Marktplaats goed. Het aanbod bestaat momenteel uit 725 exemplaren. Het overgrote deel daarvan bestaat uit handgeschakelde benzineversies. 125 Meriva's hebben een automaat. Prijzen starten al onder de 1.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam