Aankooptips occasions: Opel Vectra C (2002-2009)

De derde en laatste generatie Opel Vectra (ook wel aangeduid als Vectra C) is eind 2008 opgevolgd door de Opel Insignia. Opels grote gezinsauto was er als vierdeurs sedan, vijfdeurs hatchback (Opel Vectra GTS) en als vijfdeurs stationwagon. Halverwege 2005 kreeg de Vectra een facelift. ------ Klik hier voor alle Opel Vectra occasions op Marktplaats. ------ De Opel Vectra C is maar liefst 14 cm langer dan zijn voorganger. Voor de stationwagon bedraagt het verschil zelfs 35 cm. Dit komt omdat de derde generatie niet alleen de Vectra B moest vervangen, maar ook de hoger gepositioneerde Opel Omega, die Opel tot 2003 heeft geproduceerd. Het formaat komt tot uitdrukking in de hoeveelheid zitruimte en vooral het laadvolume van de stationwagon dat met neergeklapte achterbank 1.850 liter bedraagt. Op dezelfde bodemplaat als de Vectra stationwagon introduceerde Opel in 2003 overigens ook de luxere Signum. Dat model beschikt over een langere wielbasis, waardoor de achterste passagiers meer beenruimte hebben.

Rustige motor

Kopers van de derde Opel Vectra konden kiezen uit een breed aanbod motoren. Er waren niet alleen vier- en zescilinder benzine- en viercilinder dieselmotoren, maar de zelfontbranders waren er zelfs als V6. Het vermogen van de benzineversies liep uiteen van 100 tot 280 pk, dat van de diesels reikte van 100 tot 184 pk. De benzinemotoren staan bekend om hun rustige draaieigenschappen (met betrekking tot geluid en trillingen) en zijn bovendien betrouwbaar. Het gemiddeld verbruik van de viercilinders ligt rond de 9 l/100 km, de zescilinders hebben iets meer nodig en de viercilinder diesels zijn met een gemiddeld verbruik van 6 l/100 km juist een stuk zuiniger.

Sportiever

Het onderstel van de Vectra C is duidelijk sportiever afgestemd dan dat van zijn voorgangers. Dit komt vooral tot uiting bij de Vectra GTC en het topmodel, de Vectra OPC. Daarnaast hebben de ontwikkelaars met deze Vectra duidelijk stappen willen maken op het gebied van betrouwbaarheid en materiaalkwaliteit. Dankzij de verzinkte carrosserie en doortimmerde productie zijn de roestproblemen van zijn voorganger volgens de data van de wegenwacht en de apk-cijfers verdwenen.

Diesels gevoeliger

Ook de remmen en de mechanische betrouwbaarheid krijgen, voor zover het om de benzinemotoren gaat, een pluim. Voor de diesels is het verhaal wat minder rooskleurig. De wegenwacht heeft met deze motorversies vaak te maken gehad met kapotte distributiekettingen, haperende motorelektronica of problemen met de lagers van de assen van de motor. Verder valt de roestgevoelige uitlaat op. Speling op de stuurinrichting en defecten aan de voor- en achteras zijn ook vaker dan gemiddeld gemeld.

Opel Vectra occasions

Wie op zoek is naar een tweedehands Opel Vectra van de derde generatie vindt op Marktplaats zo'n 430 occasions. Prijzen starten al rond de 1.000 euro voor exemplaren met tussen de 200- en 300.000 kilometer en lopen op tot een kleine 10.000 euro voor auto's met slechts 50.000 kilometer op de teller. Wie in deze klasse winkelt, kan op Marktplaats ook een van de vele concurrenten van de Opel Vectra in overweging nemen, waaronder de Volkswagen Passat, de Ford Mondeo en de Toyota Avensis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam