En de Auto van het Jaar 2016 is…

De Car of the Year is de meest prestigieuze prijs in de internationale autobranche. Voorafgaand aan de 86ste Autosalon van Genève werd de winnaar van dit jaar bekend gemaakt. En het is... De Opel Astra!

Eurovisie Songfestival

Traditiegetrouw wordt de Europese Car of the Year award jaarlijks aan de vooravond van de Zwitserse autosalon uitgereikt. De ceremonie doet een beetje denken aan het Eurovisie Songfestival, waarbij de deelnemende landen om beurten rapportcijfers uitdelen. De spannende finale vormde de afsluiting van een lang traject dat begon met 35 genomineerde auto's. Een jury van 58 autojournalisten uit 22 Europese landen beoordeelden alle kanshebbers gedurende het jaar op onder andere veiligheid, innovatie, comfort, design, performance en prijs/kwaliteit verhouding. Uiteindelijk bleven er zeven finalisten over. De Opel Astra pakte 309 punten. Daarmee hield hij de nieuwe Volvo XC90 (294 pt.) en de Mazda MX-5 (202 pt.) achter zich. De Audi A4, Jaguar XE, Skoda Superb en BMW 7-serie haalden het podium niet.
Niet de Volvo XC90 of de Mazda MX-5, maar de Opel Astra.

Niet de Volvo XC90 of de Mazda MX-5, maar de Opel Astra.

Waarom de Opel Astra?

Natuurlijk zijn alle finalisten in de Auto van het Jaar-verkiezing steengoede auto's. Voor de juryleden is het dan ook niet makkelijk om een keuze te maken. De auto's kunnen punten verdienen op talloze vlakken, maar uiteindelijk is de algehele prijs/kwaliteits-verhouding doorslaggevend. De nieuwe Opel Astra werd vooral geroemd om zijn lichtgewicht, compacte, maar toch ruime koets. Hij heeft een kortere wielbasis dan zijn voorganger, maar biedt toch meer ruimte. Daarnaast heeft hij een motorengamma dat volledig bestaat uit de nieuwste generatie turbomotoren (diesel en benzine), met maximaal 200 pk en minimaal 3.4 l/100 km. Verder beschikt de Astra onder meer over IntelliLink voor allerlei online diensten én IntelliLux LED Matrix verlichting. Meer daarover in het filmpje hieronder.

Zuinigste hybride ter wereld

De nieuwe Astra ontving onlangs ook al de internationale onderscheidingen SAFETYBEST 2015 en Gouden Stuurwiel 2015. En bij de Euro NCAP-botsproeven kreeg hij de maximale veiligheidsscore van vijf sterren toebedeeld. De Car of the Year verkiezing bestaat sinds 1964. Met de Astra als winnaar van de 2016-editie komt het totaal aantal overwinningen voor Opel op vijf. De Opel Kadett (1985), Opel Omega (1987), Opel Insignia (2009) en Opel Ampera (2012) vielen eerder in de prijzen. Onlangs schreven we trouwens ook al over de World Car of the Year awards, die op de New York International Car Show worden uitgereikt. En wat blijkt? De Opel Astra behoort daar niet eens tot de tien finalisten.
Met 5 Euro NCAP-sterren zit je in de Astra niet alleen comfortabel maar ook erg veilig.

Met 5 Euro NCAP-sterren zit je in de Astra niet alleen comfortabel maar ook erg veilig.

Tweedehands Auto van het Jaar

De eerste Opel Astra stamt alweer uit 1991. Sindsdien is het model meermalen vernieuwd en eigenlijk bleef hij altijd onverminderd populair. Het bekroonde, nieuwste type van de Opel Astra 5-deurs hatchback is sinds juli 2015 leverbaar. Je rijdt al een nieuwe Astra vanaf 19.995 euro. Tweedehands zijn ze nog wat moeilijk te vinden, maar de kans dat je een uitstekend ouder type vindt, is met de komst van het nieuwe model natuurlijk flink gegroeid. Een keurig exemplaar van de vorige generatie, met nog geen 150.000 km op de klok, heb je tegenwoordig al voor minder dan 10.000 euro.
Tweedehands Astra's zijn nu misschien wel extra voordelig te krijgen.

Tweedehands Astra's zijn nu misschien wel extra voordelig te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam