Aankooptips occasions: Seat Altea (2004-2015)

De Seat Altea is een compacte MPV. Het model, dat zijn basis deelt met concerngenoten Volkswagen Golf en Volkswagen Touran, is ook geleverd als Altea FreeTrack (2007-2013) en Altea XL (2009-2015), beide vijfdeurs stationwagons. Zoals altijd in vergelijking met de Volkswagen-modellen waarvan Seats afstammen, heeft ook de Altea een sportiever karakter. Dit betreft zowel het ontwerp (onder meer de vlak liggende voorruit), als het interieur (sportieve acccenten) en het rijkarakter (een harder afgestemd onderstel). De Altea XL is ten behoeve van de binnenruimte 18,7 cm langer. De kofferbakinhoud groeit hierdoor van 409 naar 460 liter en met de achterbank neergeklapt zelfs tot 1.320 liter. De Altea FreeTrack heeft dankzij een vier centimeter grotere bodemvrijheid en kunststof beplating op de carrosserie een ruiger uiterlijk. In tegenstelling tot enkele andere optisch opgeruigde modellen maakt de FreeTrack zijn stoere uiterlijk dankzij de standaard vierwielaandrijving echter wel waar.

Uitvoeringen

Kopers van de Seat Altea konden kiezen uit de Reference, de Sport-Up en de Stylance, maar het merk heeft ook een reeks langlopende speciale uitvoeringen in het programma gehad. De standaard veiligheidsuitrusting van de Seat Altea bestaat uit zes airbags, ABS, tractiecontrole en een bandenspanningssensor. De botsproeven van EuroNCAP leverden de Altea de maximale score van vijf sterren op.

Motoren

Het motorenaanbod van de Seat Altea is afkomstig van Volkswagen en bestaat uit viercilinder benzine- en dieselmotoren. De benzineversies hebben vermogens van 85 tot 211 pk en de diesels leveren 90 tot 170 pk. Gemiddeld verbruiken de benzinemotoren 10l/100 km. De diesels springen met slechts 6,5 l/100 km een stuk spaarzamer met brandstof om.

Betrouwbaarheid

Seats worden over het algemeen vaak wat sneller 'oud' dan de vergelijkbare Volkswagens waarmee ze hun techniek delen. Dit komt onder meer tot uiting in het interieur waar de gebruikte materialen sneller slijtagesporen vertonen. Hoewel de Altea uit de pechstatistieken niet als onbetrouwbaar naar voren komt, kunnen we hem ook niet als 'goed' bestempelen. Er zijn nogal wat kleine onvolkomenheden die naar voren kunnen komen, zoals een defecte luchtmassameter, problemen met de elektrisch bedienbare ramen (of andere elektronica) en een defecte aircopomp. De diesels lopen bovendien het risico op motorschade door een gescheurde distributieriem. Let daarom bij koop extra op een sluitende onderhoudshistorie. De 2.0 TDI heeft helaas bovengemiddeld vaak een gescheurde cilinderkop. Bij de 1.4 TSI-motoren begeeft soms de turbo het. Een stuk beter presteert de Altea bij de apk. Let op olielekkage bij de motor. Verder komen alleen standaardproblemen als kapotte verlichting en een brandende airbag-lamp voor. De roestbescherming van de Seat Altea is bijzonder goed.

Seat Altea occasions

Prijzen van Seat Altea occasions starten momenteel bij ongeveer 3.000 euro. Op Marktplaats staan ruim 450 exemplaren te koop, waarvan ongeveer een derde met dieselmotor. Concurrenten van de Altea zijn onder meer de Opel Zafira en de Renault (Grand) Scenic. Seat Altea achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam