Aankooptips occasions: Seat Leon (2005-2012)

De tweede generatie Seat Leon is een vijfdeurs hatchback die zijn techniek deelt met concerngenoten Volkswagen Golf en Audi A3. Het model kreeg in 2009 een bescheiden facelift. Deze sportieve versie van de Golf - Seat is Volkswagens temperamentvolle tak die bijvoorbeeld moet concurreren met Alfa Romeo - had een eigenzinnig uiterlijk dat het koperspubliek zeer waardeerde. Dit kenmerkt zich door een vlakke voorruit en welvingen in de flanken. De voorruit leidt naar lange a-stijlen die het zicht van de bestuurder schuin naar voren enigszins beperken. Geheel volgens het merkimago is het onderstel van de Leon wat sportiever afgestemd dan dat van de Golf. Er is overigens ook een Leon sedan, maar die heet dan Seat Toledo.

Uitrusting

De uitrusting van de Leon komt behoorlijk overeen met die van de vijfde generatie Volkswagen Golf. Zo is airco alleen in de basisuitvoering niet leverbaar, maar in de andere uitvoeringen standaard aanwezig. De veiligheidsuitrusting van het basismodel is met zes airbags, ABS en tractiecontrole behoorlijk. ESP was alleen leverbaar op de duurdere versies. De botsproeven van EuroCAP leverden vier van de vijf sterren op.

Veel motoren

Seat heeft de Leon gedurende zijn levenscyclus geleverd met een opvallend groot aantal motorvarianten, allen viercilinders waarvan de meeste met turbo. Het vermogen van de benzineversies loopt uiteen van 86 tot 211 pk, met uitzondering van de sportieve Cupra-modellen die 241 tot 310 pk op de voorwielen overbrengen. Het spectrum van de dieselmotoren beslaat 90 tot 170 pk. Daarbij zit ook een extra zuinige versie, de Seat Leon Ecomotive, die een gemiddeld verbruik van 5l/100 km haalt.

Aanvankelijk betrouwbaar

In eerste instantie haalde de Seat Leon, zowel in de pech- als in de apk-statistieken, goede resultaten, maar vanaf 2007 kwam daar een breuk in. Slangen lieten los en de turbo's van de diesels lieten het te vaak afweten. Bij deze motoren bleek ook de distributieriem gevoelig voor breuk wat motorschade tot gevolg kon hebben. De ontsteking van de benzineversies bleek verder een zwakke plek waardoor motoren niet meer aansloegen.

Tweedehands Seat Leon

De Seat Leon opereert in de in ons land meest populaire klasse - de compacte middenklasse - met als concurrentie een heel leger modellen waaronder de Volkswagen Golf, de Renault Mégane en de Ford Focus. Op Marktplaats staat een enorm aanbod van meer dan 500 Seat Leon occasions te koop. Tweederde daarvan is benzine en slechts 5% heeft een automaat - een teken dat de Leon inderdaad door de sportiever ingestelde automobilist wordt gekocht. mp wk 34 Seat Leon achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam