Aankooptips occasions: Volkswagen Polo IV (2001-2009)

In deze 'Aankooptips' nemen we occasions van de vierde generatie Volkswagen Polo onder de loep. Met een lengte van 3,90 meter groeide de Polo vergeleken met zijn voorganger flink. Deze vierde Polo is bijna net zo groot als de tweede Volkswagen Golf (1983-1992). Doordat deze generatie Volkswagen Polo maar liefst 15,4 cm langer is dan zijn voorganger, vervagen bij dit model de grenzen tussen de compacte klasse en de compacte middenklasse (de klasse van de Golf). Volkswagen leverde deze Polo als drie- en vijfdeurs hatchback. In 2005 volgde er een facelift waarbij de dubbele ronde koplampen plaats maakten voor enkelvoudige modellen en in de achterlichten een kenmerkende cirkelvorm werd geïntegreerd.

Drie- en viercilinders

Kopers konden op motorengebied kiezen dat het een lieve lust was. Er waren drie- en viercilinders beschikbaar. Benzinemotoren hadden vermogens vanaf 55 pk, tot 150 pk voor het topmodel, de Volkswagen Polo GTI. Diesels waren leverbaar met vermogens van 64 tot 130 pk.

Kwaliteit zo zo

De hoeveelheid binnenruimte en de afwerking van deze Volkswagen Polo overtuigen, maar de kwaliteit niet altijd. Problemen aan zowel de voor- als achteras komen nog wel eens voor, dus het kan de moeite lonen om de wielophanging vooraf goed na te laten kijken op speling of overmatige slijtage. Ook vertoont de verlichting vaker dan gemiddeld mankementen. De TDI-motoren (vooral de sterkere varianten) hebben nogal eens te lijden onder kapotte aandrijfriemen, spanrollen en turbo's. Let er daarom voor aanschaf op dat de riem tijdig vervangen is, want dit is een kostbare reparatie en niet tijdig vervangen kan tot grote motorschade leiden. Storingen in de elektronica kunnen leiden tot ergernis over het open dak, de hoogteverstelling van de koplampen, de elektrisch bedienbare ramen en de centrale vergrendeling. Vaak is dit te herleiden tot een losse verbinding in het instrumentenpaneel wat met een soldeerpuntje is op te lossen, maar dat moet je net weten.

Volkswagen Polo occasions

Op Marktplaats staan bijna 1.500 Volkswagen Polo occasions van deze generatie, dus er is aanbod genoeg. Prijzen starten momenteel bij iets meer dan 1.000 euro. Als je in deze klasse naar een tweedehands auto zoekt, kun je ook enkele van zijn vele concurrenten in overweging nemen, zoals de Opel Corsa, de Seat Ibiza, de Skoda Fabia, de Ford Fiesta, de Renault Clio, de Suzuki Swift en de Peugeot 206. wk 44 VW Polo achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam