Aankooptips occasions: Volvo C30 (2006-2013)

wk 41 Volvo C30 achter Volgens Volvo heeft de origineel gelijnde C30 het merk weer een jong imago gegeven. Opvolging kreeg hij helaas niet (we houden wel van originaliteit) en dus is hij nu uitsluitend verkrijgbaar als occasion. Wij leggen daarom de betrouwbaarheid van de tweedehands Volvo C30 onder de loep. De Volvo C30 is tot aan de motorkap en onderhuids een Volvo S40/V40 en tezamen delen deze modellen hun basis weer met de Ford Focus (Ford was destijds concerngenoot). Het compacte model was niet alleen in uiterlijk eigenzinnig (het ontwerp herinnerde aan de klassieke Volvo P1800 ES), hij was ook slechts verkrijgbaar met twee portieren waarmee hij in zijn klasse vrij uniek was. Volvo positioneerde de C30 dan ook als driedeurs hatchback en als coupé (vandaar de C in de modelnaam). Het ontwerp werd in 2007 bekroond met de Red Dot Design Award. Eind 2009 kreeg de C30 een kleine facelift.

Sportief

De Volvo C30 is sportief gepositioneerd en legt de nadruk daarbij meer op rijeigenschappen dan op comfort. De hoeveelheid binnenruimte is in vergelijking met concurrentie zoals de Volkswagen Golf, de Opel Astra, Audi A3 en de Renault Mégane vrij krap. De kofferbak heeft bijvoorbeeld een inhoud van slechts 278 liter, maar met de achterbank neergeklapt groeit dit tot 920 liter. Ook op die achterbank houdt de ruimte echter niet over.

ESP standaard

De veiligheidsuitrusting van de Volvo C30 is zeer compleet. Naast airbags voor, opzij en gordijn-airbags behoren ABS en ESP tot de standaarduitrusting. Gezien Volvo's reputatie op het gebied van veiligheid mag het dan ook geen verrassing heten dat de C30 bij de botsproeven van EuroNCAP de hoogst mogelijke score van vijf sterren heeft behaald.

Motoren

Kopers van de Volvo C30 hadden keuze uit een groot aantal motorvarianten. Voor benzinerijders liep dit van 100 tot 220 pk. Dieselaars hadden keuze uit vermogens van 108 tot 180 pk. Het gemiddeld verbruik van de benzinemotoren bedraagt 9 l/100 km (de vijfcilinder iets meer). Voor de diesels ligt dit op 6 l/100 km.

Betrouwbaar

Bij de wegenwacht staat de Volvo C30 als betrouwbaar bekend, maar er zijn wel een aantal zaken waar je bij het oriënteren op kunt letten, want probleemvrij is hij niet. Vooral de van Peugeot afkomstige 109 pk sterke dieselversie kent problemen met de turbo. Ook Volvo's eigen 180 pk sterke vijfcilindermotor is niet foutloos; hier speelt het inspuitsysteem wel eens op. Bij de apk presteert de C30 ook al goed. Slechts de achteras valt op met lagerschades. Met de vooras, de remmen en de besturing zijn nauwelijs problemen bekend. Roest vormt bij de C30 eveneens geen probleem. Let trouwens bij exemplaren met een in het dashboard ingebouwd navigatiesysteem op of het klapmechanisme daarvan wel werkt, want dat geeft nogal eens de geest.

Tweedehands Volvo C30

Bijna 300 Volvo C30 occasions staan op Marktplaats. Keuze genoeg voor wie een compact, origineel vormgegeven model zoekt en vier portieren en ruimte achterin minder belangrijk vindt. Prijzen starten momenteel tussen de 4.000 en 5.000 euro. wk 41 Volvo C30 voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam