Kia, Opel, Hyundai, Mercedes en Toyota beste in kwaliteitsonderzoek

Uit een Duits kwaliteitsonderzoek van het gerenommeerde onderzoeksbureau JD Power komen modellen van Kia, Mercedes, Toyota, Opel (2 x) en Hyundai als beste in hun klasse uit de bus. Het onderzoek wijst mensen de weg die op zoek zijn naar de meest betrouwbare jonge occasion. ---------- Bekijk alle Kia occasions en andere betrouwbare tweedehands auto's op Marktplaats Auto's ---------- Het Amerikaanse JD Power sloeg drie jaar geleden zijn vleugels uit naar Duitsland, de bakermat van de Europese auto-industrie. Hier voert het bedrijf sindsdien onderzoek uit onder duizenden kopers van nieuwe auto's. Hen wordt gedurende de eerste 12 tot 36 maanden gevraagd naar de algehele ervaring met de aankoop. Alle aspecten van de auto komen daarbij aan bod, zoals de rij-eigenschappen, de ergonomie van het dashboard, de look and feel van het interieur, het bedieningsgemak van het infotainment-systeem, het functioneren van de ventilatie en/of klimaatcontrole en de aandrijflijn (motor en versnellingsbak). JD Power meet op deze manier de complete betrouwbaarheid aan de hand van het aantal problemen per 100 auto's. Aan het onderzoek namen 14.000 mensen deel. Het gaat weliswaar om nieuwe auto's, maar de kwaliteit gaat uiteraard ook op voor jong gebruikte (jonger dan drie jaar) auto's die veel mensen kopen. Daarbij zegt het aantal problemen gedurende de eerste drie jaar uiteraard ook iets over de algehele productiekwaliteit. Hieronder de eerste drie plaatsen voor de verschillende autoklassen met een korte beschrijving van iedere winnaar.

Stadsauto's

Opel Adam

De Opel Adam is een - sinds 2012 - nieuw model, gepositioneerd nog onder de Opel Corsa. Hij is gebouwd op een verkort onderstel van de vierde generatie Corsa. De Adam valt op door zijn guitige en premium uitstraling als gevolg van de verschillende kleuren voor de carrosserie en de hoogwaardige materialen in het interieur. Tweede en derde plek: Hyundai i10 en Mitsubishi Space Star.

Compacte klasse

Toyota Yaris

De Toyota Yaris is in het segment van de Volkswagen Polo inmiddels een oude bekende. Het huidige model is - sinds 2010 - alweer de derde generatie. Tweede en derde plek: Skoda Fabia en Dacia Sandero.

Compacte SUV's

Kia Sportage

De huidige (vierde) generatie Kia Sportage verscheen in 2015. Het model is uitsluitend leverbaar met viercilinder motoren, zowel benzine als diesel, en behaalde de maximale score van vijf sterren bij de botsproeven van EuroNCAP. Tweede en derde plek: Peugeot 2008 en Skoda Yeti.

Compacte middenklasse

Hyundai i30

Wie had dat ooit gedacht: in het segment van de Volkswagen Golf heeft de Duitse autokoper een Koreaan als beste beoordeeld. De nieuwe i30 is pas sinds dit jaar op de markt, dus de goede beoordeling betreft de tweede generatie die in 2011 is geïntroduceerd. Tweede en derde plek: Skoda Rapid en Toyota Auris.

Middenklasse

Opel Insignia

Opvallend is dat de top drie van de middenklasse geheel door Duitse auto's wordt gedomineerd (Skoda is weliswaar een Tsjechisch merk, maar valt sinds 1991 al onder Volkswagen). Ook hier betreft de beoordeling een eerdere (de eerste) generatie, want de huidige Opel Insignia is er pas sinds 2017. Tweede en derde plek: Skoda Superb en de Ford Mondeo.

Hogere middenklasse en topklasse

Mercedes E-klasse

Het is bijzonder dat het, in de klassen waar prestige het meest telt, het slechtst met de kwaliteit is gesteld. Kennelijk presteerden zeer breed gewaardeerde modellen als de BMW 5- en 7-serie en de Audi A6 en Audi A8 zo slecht dat ze niet eens een beter dan gemiddelde score behaalden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam