Kijktips voor tussen de kerstdiners

Geef maar toe, stiekem zie je ieder jaar ook een beetje op tegen de feestdagen. Al die verplichte diners en familiebezoeken; o kon je je tijd maar helemaal zelf indelen. Wij geven je een paar online kijktips, zodat je tijdens die spaarzame momenten alleen even je hoofd kunt leegmaken.

Comedians in Cars getting Coffee

comedians in cars

Jerry Seinfeld met Jimmy Fallon in een Chevrolet Corvette Cabriolet uit 1956.

We besteedden al eens eerder aandacht aan de internethit van Jerry Seinfeld. In Comedians in Cars getting Coffee haalt Seinfeld mede-comedians op in een auto die hij om de een of andere reden bij zijn gast vindt passen – van klassieke Porsches tot Amerikaanse muscle cars; het ideale decor voor een diepte-interview. Uit alles blijkt dat Seinfeld in z’n element is, de afleveringen ademen ongedwongenheid. Het tegenovergestelde van Kerst dus. Kijktijd aflevering: 15-20 minuten.

Petrolicious

petrolicious

Liefhebber Toledano over zijn Lancia 037 B Group uit 1982.

De mannen achter YouTube-kanaal Petrolicious hebben een goudader geraakt. Ze combineren fenomenale cinematografie met ware autoliefde. En wie kan er beter over een auto vertellen dan de straalverliefde eigenaar. De door hen geportretteerde auto’s zijn meestal geproduceerd tussen 1965 en 1990, dikke kans dus dat je ze tijdens je jeugd in postervorm boven je bed had hangen. Een must see voor liefhebbers van stijl en esthetiek. Kijktijd: 5-8 minuten.

Davide Cironi Drive Experience

davide cironi

Cironi oreert over de verschillen tussen de Renault 5 Turbo en de Fiat Uno Turbo. In het Italiaans, dus met veel handgebaren.

De Italiaanse autofanaat Davide Cironi maakt onvoorspelbare autovideo’s zonder concessies. Soms inhoudelijk en leerzaam, maar altijd overladen met rauwe auto-emotie en fantastisch geluid. Volg hem aan boord van een Ford Escort Cosworth, waarin hij driftend op zoek gaat naar de grens, om daar vervolgens overheen te gaan. Maar de grote kracht van Cironi’s video’s schuilt in dat gepassioneerde Italiaans van ‘m. Ja, je kunt in sommige gevallen de Engelse ondertiteling aanzetten, maar dat heb ik nog nooit gedaan (en ik spreek geen woord Italiaans). Kijktijd: 5-15 minuten.

CineCars

cinecars

Nederlanders aan het woord over hun favoriete speeltje. De giftige gele is een Porsche 912 uit 1969.

De Nederlandse Petrolicious. De makers van CineCars hebben niet het budget om iedere week naar een ander continent te vliegen en de Nederlandse autoliefhebbers die aan het woord komen, ontberen dat gelikte van de Petrolicious-hoofdpersonen, maar het zijn wel gewone mensen, net als jij en ik. Op een enkele verzamelaar na zijn het liefhebbers die na lang sparen eindelijk hun droomauto hebben gekocht, of dit nu een Morris Minor Cabriolet is, een Citroën DS of een Jaguar XK120. Kijktijd: 5-8 minuten.

Jay Leno’s Garage

jay lenos garage

Naast video’s over Bugatti’s en Bentley’s ook volop aandacht voor mindere goden, zoals deze 64’er Honda SM600.

Comedian, presentator en autoveramelaar Jay Leno kan het televisiemaken niet laten. Al speelt zijn Jay Leno’s Garage zich uitsluitend af op het internet. Oorspronkelijk begonnen als een manier om zijn verzameling met het grote publiek te delen, zijn er tegenwoordig regelmatig excentriekelingen te gast: custom made hot rods waar ik niet te lang naar kan kijken, maar laatst ook een Lotus Elise uit 2005, die door z’n eigenaar is omgebouwd naar een Ronin RS 211 met 680 pk. De kracht van Leno’s video’s: je leert daadwerkelijk iets over auto’s én hun techniek. Gemiddelde kijktijd: 5 – 20 minuten. Ronkende Kerstdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam