Kia komt in juli met nieuwe hybride crossover

De Sportage staat nog maar net bij de dealers en toch lanceert Kia eind juli alweer een cross-over. Wel een totaal andere. De Kia Niro is namelijk een hybride cross-over. Hij komt in twee smaken: comfortabel of sportief.

Crossover?

De term crossover betekent in autoland eigenlijk niets meer dan: een normale personenauto, die iets beter bestand is tegen onverhard terrein. Fabrikanten doen dit vaak met wat meer bodemvrijheid (en daarmee een hogere instap) en soms de toevoeging van vierwielaandrijving. Een klein likje cross d'r over, zullen we maar zeggen. Meestal gaat het bij een crossover vooral om esthetische aanpassingen. Ze zijn wat robuuster vormgegeven en hebben bijvoorbeeld bumpers die doorlopen tot een soort bodemplaten. Een mooi voorbeeld is de Volkswagen Cross Polo (zonder vierwielaandrijving). Je gaat er Parijs-Dakar heus niet mee uitrijden, maar het ziet er wel kek uit. Nou, hetzelfde geldt voor de eveneens door twee wielen aangedreven Kia Niro. Een crossover, die ook nog eens hybride is. Dus met benzine- én elektromotor. We moeten toegeven, hij ziet er lekker uit. Hij is 4.355 mm lang en 1.535 mm hoog en heeft een gespierde en sportieve uitstraling. Zeker met 18 inch wielen; de sportieve variant. Maar biedt de Niro meer dan alleen good looks?
Iets meer bodemvrijheid, dikke bumpers en een gespierde body. Kortom: cross-over.

Iets meer bodemvrijheid, dikke bumpers en een gespierde body. Kortom: cross-over.

Hybride met 141 pk

De Niro heeft een 44 pk sterke elektromotor gekoppeld aan een 1.6-liter GDI benzinemotor met 105 pk. Opgeteld betekent dat een vermogen van 141 pk bij een theoretisch verbruik van 1 op 20. Alleszins prima waardes. Daarbij komt dat de Niro met een CO2-uitstoot van 88 g/km in het tarief van 21% bijtelling valt. De hybridemotor is standaard gekoppeld aan een DCT-automaat met zes versnellingen en een dubbele koppeling. En heb je een caravan of grote aanhanger? Dan is het goed om te weten dat de Niro met een soort sleurhuttoevoeging uitgerust kan worden. Dit trekgewicht-extentiepakket bestaat uit een grotere radiator en grotere remmen en daarmee kan de Niro maximaal 1.300 kilo sleuren. Het onderstel van de Niro is vergelijkbaar met dat van de populaire Sportage en qua laadruimte moet hij tot de ruimste in zijn klasse behoren. Je kunt kiezen voor 16 of 18 inch wielen., wat bij de Niro repectievelijk staat voor comfortabel of sportief. Maar of de maat van de wielen zo bepalend kan zijn...

'Rijd eens wat zuiniger!'

Het interieur van de Niro is bijzonder ruim; nog een voordeel van een crossover. Daarbij zit hij boordevol luxe. De met leder beklede voorstoel onthoudt je zitpositie en alle klokken zijn keurig in één groot LCD-cluster samengevoegd. Je mobieltje wordt draadloos opgeladen en je favoriete muziek knalt door een JBL-systeem de geïsoleerde cabine in. Onderhuids beschikt de Niro ook over de nodige nieuwe technieken. Het is de eerste Kia met Eco-DAS (Driver Assistance System). Dit systeem vertelt de bestuurder hoe hij het benzineverbruik kan verminderen. Zo adviseert Coasting Guide soms om het gas los te laten en gebruikt het de navigatie om tot een lager brandstof verbruik te komen. De Niro heeft verder dodehoekdetectie en actieve rijbaanassistentie. Hij is voorzien van adaptieve cruise controle én intelligente remassistentie. Die laatste zorgt ervoor dat je, in vergelijking met andere hybrides, veel gelijkmatiger afremt.
De Niro geeft je adviezen om zuiniger te kunnen rijden.

De Niro geeft je adviezen om zuiniger te kunnen rijden.

Tweedehands crossover

Tweedehands zul je de Niro uiteraard nog niet vinden. Hij komt pas eind juli naar ons land en de prijzen zijn nog niet bekend. Maar ben je in de markt voor een crossover? Dan zijn er genoeg occasions. De eerder genoemde Volkswagen Cross Polo bijvoorbeeld. Voor nog geen 5.000 euro heb je tegenwoordig al een mooi exemplaar met minder dan 150.000 km op de teller. Andere modellen waar je naar uit kan kijken zijn de Subaru Outback, Fiat Panda 4x4 en de Suzuki SX4.
Een typische cross-over, deze Cross Polo. Tweedehands al verkrijgbaar voor nog geen 5.000 euro.

Een typische crossover, deze Cross Polo. Tweedehands al verkrijgbaar voor nog geen 5.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam