Aankooptips occasions: New MINI (2000 – 2006) [VIDEO]

Aan het begin van het jaar 2000 introduceerde BMW de New Mini. Met dit model wilde BMW voortborduren op het succes dat de Mini had aan het begin van de jaren 60. Om dit te bereiken werd gezorgd voor charmante looks en sportieve rijeigenschappen. Het lukte. De New Mini werd al snel enorm populair onder families die wat meer te besteden hadden en bedrijven die hem gebruikten om hun hippe imago te versterken. De New Mini kreeg in 2004 een facelift en in 2005 kwam de cabriolet uit. In 2006 werd de Mini vernieuwd. De techniek kwam grotendeels van BMW. Aan het begin waren er alleen viercilinders met 1.600cc benzinemotoren leverbaar. Vermogens verschilden van 90 pk voor de instapper tot 218 pk voor de sterkste versie. Diesels waren toen in Nederland niet leverbaar, in België was een One D leverbaar met 75 (later 88) pk. Het aantal accessoires was bijna eindeloos, waardoor er veel verschillende exemplaren te vinden zijn.

Aanbod op Marktplaats

Op dit moment staan er op Marktplaats zo'n 690 New Mini's van bouwjaar 2000 tot en met 2006 te koop. Ongeveer 80 daarvan zijn cabrio's, de overige zijn driedeurs hatchbacks. De vijfdeurs was toen nog niet leverbaar. 50 stuks zijn uitgerust met een automaat en ongeveer 400 stuks zijn voorzien van Climate Control. Voor 3.000 euro zijn de goedkoopste Mini’s te verkrijgen. Deze hebben meestal veel kilometers op de teller staan en komen doorgaans uit een ouder bouwjaar. Prijzen lopen op tot ongeveer 13.000 euro voor de mooiste, meest recente exemplaren.

Pluspunten

• Aimabel voorkomen. • Stuurt erg strak en fijn. • Ontzettend veel mogelijk op het gebied van personalisering. Bekijk hieronder de review

Aandachtspunten

• De handgeschakelde Midlands versnellingsbakken van de One en de Cooper van voor de facelift gaan nogal eens stuk. Een reparatie kost al gauw 1.000 euro. Na de facelift werd deze vervangen door een degelijker exemplaar van Getrag, maar ook die gaan helaas nog wel eens stuk. Bij deze versnellingsbakken is revisie helaas onbegonnen werk. • Een huilend geluid bij de Cooper en Cooper S duidt vaak op een olietekort in de versnellingsbak. • Er zijn twee terugroepacties geweest die alleen van toepassing lijken op auto’s gebouwd tot augustus 2001, nog vóór ze geleverd werden in Nederland. Hierbij ging het respectievelijk om: ◦ Brandgevaar bij het tanken door statische elektriciteit. ◦ Een upgrade van de fuseekogels en de bovenste draagarmen aan de voorzijde van de auto. • Een ratelend geluid bij lage toeren bij de Cooper en Cooper S kan betekenen dat de distributieketting opgespannen moet worden. Het kan ook zijn dat de klepstoters beschadigd zijn of dat de supercharger aan zijn eind is. • Voer langzaam het toerental op en check of je geratel onderin het blok hoort. Mocht dit zo zijn dan is dit waarschijnlijk een geval van olietekort (nu of in het verleden). • Vaste remleidingen onder de auto zijn roestgevoelig. Dit is een APK-afkeurpunt dus kijk hier goed naar. • De stuurbekrachtigingspomp maakt lawaai, maar dit hoort zo. Exemplaren die stil blijven zijn juist de exemplaren die kort daarna stuk kunnen gaan. Stuk gaan kan op twee manieren: 1. af en toe uitvallen. 2. constant blijven draaien, ook met het contact uit. Mocht dit laatste het geval zijn, dien je ook de accu los te koppelen in verband met brandgevaar. • Draai het stuur van helemaal links naar helemaal rechts, en terug. Mocht er een vreemd bonkend geluid te horen zijn dan moet hoogstwaarschijnlijk de kruiskoppeling worden vervangen. • Doordat de voorruit wat rechter op staat, wil deze nog wel eens wat steentjes vangen. Let goed op sterretjes. • De afdekkingen van de A-stijl willen nog wel eens van de auto waaien, en hetzelfde geldt voor de scuttles, plastic spatbordranden en de luchthappers van de Cooper S. Zorg dat deze goed zitten bevestigd. • Vroege exemplaren (2000 / 2001) hadden soms een probleem met lekkage bij de A-stijl, welke gepaard kan gaan met elektrische problemen. Controleer op natte matten aan de voorzijde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam