Review: MINI Clubman Cooper S [VIDEO]

De tweede generatie van de nieuwe Mini Clubman is een stuk gegroeid, maar is hij hierdoor niet te braaf en volwassen geworden? Een Mini Clubman zal veel wenkbrauwen doen fronsen. Hij heeft de looks van een traditionele Mini maar heeft twéé deuren waar andere auto's gewoon één klep hebben zitten. Daarnaast is de Clubman negen centimeter breder, 27 centimeter langer en heeft hij een tien centimeter langere wielbasis dan het standaard vijfdeurs model. De vraag hoe 'mini' hij dus nog is, schiet snel te binnen.

Meer ruimte

Het vorige model van de Clubman was erg krap en had bovendien vijf deuren: twee aan de rechterkant, één aan de linkerkant en twee aan de achterzijde. Mini heeft bij de nieuwe versie gezorgd voor twee deuren aan allebei de zijkanten zodat het gebruiksgemak werd verbeterd en de achterbank niet meer alleen bereikt hoeft te worden via een smal deurtje. Eenmaal aangekomen bij de achterbank valt ook op dat de ruimte achterin een stuk royaler is.

Gimmick

De twee openslaande achterdeuren zijn de grootste gimmick van deze MINI en die zijn dus gebleven. Het openen kan elektrisch door middel van een voetbeweging onder de bumper of met de afstandbediening. Het sluiten van de deuren is wat omslachtiger aangezien de rechterdeur alleen kan sluiten als de linker al gesloten is. Op parkeerplaatsen wellicht niet de meest handige en efficiënte manier om items in te laden, maar het heeft zo zijn charme.

Aangenaam rijden

Het rijden in de nieuwe Mini Clubman is zeer aangenaam. De Cooper S, met 192 pk en 280 Nm aan koppel, die wij reden, heeft prima prestaties. Naar 100 accelereren kan in slechts 7,1 seconden. Het gewicht van 1.335 kilogram is wellicht wat veel, maar dit voel je alleen wanneer het uiterste van de Mini gevraagd wordt. Een ander nadeel is de elektrische stuurbekrachtiging die wel erg licht overkomt. Desalniettemin is de Mini nog steeds een van de best rijdende auto's in dit segment. Een nieuwe Mini Clubman bezitten kan al voor net geen 24.000 euro. De versie die wij reden (Cooper S) kost overigens bijna 35.000 euro. Wellicht veel geld voor een auto in het C-segment, waartoe ook modellen als de Volkswagen Golf, de Mazda 3 en de Ford Focus behoren, maar Mini-klanten willen nu eenmaal wat speciaals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam