Review: Peugeot 308 GTI [video]

Peugeot weet als geen ander hoe het een goede hot hatch moet maken. Toch vielen juist de laatste jaren de sportieve versies (die overigens geen GTI genoemd werden) wat tegen. Aan de nieuwe 308 GTI de taak om zijn naam als echte GTI waar te maken en de reputatie van Peugeot hoog te houden.

Veelbelovend

Op papier belooft deze generatie een hele goede te worden. Peugeot claimt zelf met de 308 GTI de beste kg/pk verhouding te hebben in het C-segment van hot hatches. Dat klopt bijna. De veel duurdere Mercedes A45 AMG en Audi RS3 moeten we bijvoorbeeld buiten beschouwing laten. Echter, ook de concurrerende Seat Leon Cupra, die recentelijk 10 pk extra kreeg, heeft net wat gunstigere waardes dan de 308 GTI.

Twee versies

Peugeot brengt twee versies van de 308 GTI op de markt: de 250 en 270. Die getallen geven aan hoeveel vermogen de motor produceert, maar er zijn meer verschillen. Naast de 20 pk extra heeft de sterkste versie onder andere de beschikking over een Torsen Sperdifferentieel (hierdoor wordt de kracht op de voorwielen verdeeld bij tractieverlies), alcantara kuipstoelen, grotere 19 inch lichtmetalen velgen, die ook nog eens 2 kilo per stuk lichter zijn, en 380 mm grote remschijven aan de voorzijde.

Goede prestaties

Ondanks de hevige concurrentie heeft Peugeot met de 308 GTI een heel goede auto neergezet. Met 1.205 kilogram is hij erg licht en 270 pk uit een 1.6-blok is erg indrukwekkend. Toch lijkt het 1.6-blok op sommige momenten slagvolume te missen en dat is jammer. Door het Torsen sperdifferentieel is de 308 GTI wel in staat sneller en eerder uit bochten te accelereren. Een erg mooie toevoeging op een sportieve auto als deze. Accelereren in een rechte lijn gaat overigens ook prima. Met een 0-naar-100-tijd van 6 seconden is de 308 GTI in lijn met de concurrentie.

Conclusie en prijzen

Peugeot heeft met de 308 GTI eindelijk weer een indrukwekkende hot hatch geproduceerd. De concurrentie is echter hevig in dit segment en daarom is een algemeen aankoopadvies moeilijk te geven. De GTI 250 is leverbaar voor 37.400 euro. De 270-versie kost 3.000 euro meer, maar biedt zoveel extra dat het onlogisch lijkt om die niet te kiezen als je voor een 308 gaat. https://youtu.be/HZ4gdmT7fWo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam