De verschillende versies van de Volkswagen Golf blijven erg geliefd. Zelfs exemplaren met een hogere kilometerstand ondervinden geen probleem in het wisselen van eigenaar. Er is veel aanbod, maar daarentegen zijn er ook veel kopers te vinden. Mocht je een goed exemplaar vinden, dan is het te adviseren niet te lang te twijfelen.
De Golf V was met slechts vier jaar relatief kort in productie. De voornaamste reden hiervoor was dat er werd voortborduurd op de techniek van de eerdere Golf IV. Naast de reguliere hatchback (die leverbaar was als drie- en vijfdeurs) was er ook een station (Variant) en een MPV (Golf Plus). Het topmodel is de Golf R32 met V6 en vierwielaandrijving. Net daaronder was de Golf GTI te vinden met een 2.0 TFSI motor.
Concurrentie
Hoewel de Volkswagen Golf erg geliefd was, was er ook stevige concurrentie in de vorm van de
Ford Focus (2004 / 2011),
Opel Astra (2004 / 2010) en de
Peugeot 307 (2002 / 2007). Van de Peugeot zijn vooral veel exemplaren in de SW-uitvoering (station) verkocht.
Golf V occasions
Van de Golf V staan meer dan 1.000 auto’s te koop op Marktplaats.
Iets meer dan de helft hiervan heeft een benzinemotor. Auto's met een LPG-installatie zijn er bijna niet. De overige exemplaren zijn dus diesels. Slechts 10% van het aanbod heeft een automatische versnellingsbak.
Prijzen beginnen al bij 2.000 euro voor exemplaren in mindere staat en met een hoge kilometerstand, en dat kan oplopen tot 18.000 euro voor hele mooie GTI’s of een R32.
Pluspunten
De Volkswagen Golf is erg waardevast. (Hierdoor liggen de prijzen doorgaans ook wat hoger.)
Prettig rijcomfort.
Er is een erg ruim aanbod, de perfecte Golf voor jou is dus te vinden.
Fijne, moderne motoren.
Bekijk hieronder de uitgebreide review:
https://youtu.be/E--HziWmslU
Aandachtspunten
- De 1.4 benzines zonder turbo en de 1.9 SDI (ook zonder turbo!) zijn wat zwak qua vermogen.
- De 1.9 TDI staat als betrouwbaarder bekend dan de 2.0 TDI
- FSI-motoren (1.6 en 2.0) hebben liever benzine met een hoger octaangehalte van 98.
- DSG: check op juist en soepel schakelen.
- Bij GTI’s: een benzinelucht kan het gevolg zijn van lekkende brandstofleidingen
- Een zoemend geluid dat harder wordt wanneer er harder wordt gereden, duidt meestal op kapotte wiellagers.
- TFSI kettingspanners: De distributieketting kan oprekken, waardoor er allerlei problemen kunnen ontstaan. Prijzige problemen zoals beschadigde kleppen, zuigers of het compleet falen van de motor. Er zijn terugroepacties geweest, maar controleer in de onderhoudsdocumentatie of er al een nieuwe ketting is gemonteerd.
- Lekkages: controleer op condens in de achterlichten en op natte matten. Dat laatste kan duiden op lekke deurrubbers.
- Brandende lampjes:
Schommelende oliedruk of een brandend olielampje kan duiden op een vuil filter tussen de carterpan en de oliepomp. Hier zeker niet verder mee gaan rijden, dit leidt tot schade aan de motor.
ABS/ESP-lampje: dit heeft meestal te maken met een kapotte ABS/ESP druk sensor/computer, maar controleer eerst of de zekering er goed in zit.
ABS/ESP in combinatie met andere lampjes zoals bandenspanning/EPC : kan duiden op een kapotte kabelboom aan de motorzijde of op bovenstaand probleem.
- De ventilator van de radiator werkt soms niet: rijd de auto warm en controleer daarna of de ventilator start als de auto stilstaat.
- De TDI’s worden vaak gebruikt als kilometerverslinders en dus heeft veel van het aanbod 150.000 km of meer gelopen.
- Controleer of de getande riemen volgens onderhoudstermijn zijn vernieuwd.
- Verstelling van turbo’s kan vast gaan zitten waardoor brandstof of koelvloeistof gaat lekken. Het daardoor stijgende oliepijl kan vervolgens zorgen voor ernstige motorschade.